Понеделник, 14 Октомври 2024

Брюксел стимулира икономиката в ЕС с още 315 млрд. евро

Брюксел стимулира икономиката в ЕС с още 315 млрд. евро
Публикация   15 Септ, 2016   /     akcent.bg   /     333

ЕК иска да даде на малкия и средния бизнес над половин трилион евро до 2022 г. по плана "Юнкер"

  Брюксел предлага икономиката на ЕС да бъде стимулирана с още 315 млрд. евро, които да бъдат добавени към Европейския инвестиционен фонд до 2022 г. Това обяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в годишната си реч за състоянието на ЕС, която произнесе вчера пред евродепутатите в Страсбург, цитиран от пресслужбата на ЕП. Това означава удвояване на средствата по т.нар. план "Юнкер", който беше обявен в края на 2014 г. и предвижда в рамките на три години мобилизиране на 315 млрд. евро от публични и частни източници на финансиране. Така до 2022 г. фондът трябва да разполага с 630 млрд. евро за подкрепа на средния и малкия бизнес в ЕС. "Инвестициите означават работни места и затова предлагам удвояване на продължителността и силата на нашия инвестиционен фонд", заяви Юнкер. Според него "при добро желание на държавите членки можем да постигнем тази цел дори по-бързо". Шефът на ЕК подчерта, че безработицата и задлъжнялостта в ЕС остават твърде високи, както и че в общността съществува социална несправедливост. "Европа не е достатъчно социална", заяви Юнкер.

  Председателят на ЕК смята, че съществуването на ЕС не е поставено под риск заради Брекзит. Той предупреди Великобритания, че няма да може да има достъп до единния пазар, ако не спазва ценностите на свободното движение на хората. Според него в последната година ситуацията в ЕС се е подобрила, но остава в криза. "Твърде често националните интереси взимат превес. ЕК няма намерение да премахне националните държави, но липсата на единство подхранва популизма, от който трябва да се защитим", посочи още Жан-Клод Юнкер.

  Той призова за подсилване на отбранителните и дипломатическите позиции на съюза. Юнкер се застъпи за общоевропейска отбрана. "Без постоянни общи сили не можем да бъдем в готовност за реакция", посочи Юнкер. "Не можем повече да си позволим да разчитаме на способностите само на една държава. Това обединение няма да бъде за сметка на евроатлантическото сътрудничество", заяви председателят на ЕК.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha