Понеделник, 14 Октомври 2024

България пита `Росатом` колко дължи за `Белене`

България пита `Росатом` колко дължи за `Белене`
Публикация   10 Септ, 2016   /     akcent.bg   /     362

  Три месеца след като България бе осъдена от арбитражния съд в Женева да плати на руската страна поръчаното оборудване за "Белене", се оказа, че имало нужда да се уточнят сумите по главницата и лихвите. Във всеки ден от решението на съда в средата на юни насам се трупат лихви от 167 000 евро. Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова България дължи 550 млн. евро, но когато се прибавят и адвокатските хонорари сумата достига 620 млн. евро.

  Вчера български експерти от НЕК, БЕХ и ресорният министър Теменужка Петкова са участвали в първата среща на работната група по казуса "Втора атомна". От руска страна са участвали представители на корпорацията "Росатом" и "Атомстройекспорт", от които българските експерти са поискали да покажат изработеното оборудване.

Основният въпрос по време на разговорите обаче е бил свързан именно с уточняване на сумите, както и възможните варианти за погасяването на задълженията в най-кратки срокове.Тези дни министър Петкова коментира, че възможните решения са две - или чрез разсрочване на дълга, или чрез нов заем. Дали руснаците изобщо са склонни да говорят за разсрочване на дълга обаче не се съобщава.

  България е поискала да получи и да прегледа сертификатите и документите за произведеното оборудване. Експертите са настояли и за извършване на инспекция на място. Не е ясно дали до момента българи реално са виждали изработеното оборудване, за чието съхранение страната ни плаща и наем на Русия, коментират експерти. Точно какви суми плащаме за това също не се знае.

Тагове : Росатом , Белене ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha