Понеделник, 14 Октомври 2024

Британска софтуерна компания купи българския си партньор

Британска софтуерна компания купи българския си партньор
Публикация   09 Септ, 2016   /     akcent.bg   /     275

Ideagen ще плати до 200 хил. паунда за "Логен"

Българската компания доставя специализиран софтуер, като клиентите й включват институции като НАП, централните банки на България, Чехия и Хърватия и др.  © Юлия Лазарова

 Британската компания Ideagen, която доставя софтуер за управление на информацията в силно регулирани сектори, е придобила българския си партньор "Логен", който разпространява един от ключовите й продукти в региона, информира "Капитал". Цената на сделката е до 200 хил. паунда, като половината са платени при подписване на договора, а останалите ще бъдат преведени след една година, при положение че придобитото дружество постигне определени цели, съобщи Ideagen. С покупката на "Логен" британската компания цели да създаде своя оперативна база в Източна Европа, което ще й позволи да разшири обхвата на продажбите си. 

 
   Купувачът Ideagen предлага решения за управление и оценка на риска в специфични сектори като публичния, финансовия, здравеопазването и др. Клиенти на групата са над 2200 организации, сред които гигантът в отбранителната индустрия BAE Systems, авиопревозвачът Emirates, петролната компания Shell, Европейската централна банка, 150 болници. Дружеството работи на пазара на Великобритания, САЩ и Близкия изток и има годишен оборот от над 20 млн. паунда.

   Българската "Логен" е доста по-малка. Тя се занимава с доставка на специализиран софтуер, като предлага решения за пазарни сегменти като одиторския, правителствения, финансовия, сигурността и др. Компанията предоставя също и свързаните с това услуги като инсталация, поддръжка, консултации и т.н. Наред с другите продукти от 2004 г. "Логен" е официален дистрибутор и на решението Pentana на Ideagen, което се използва от вътрешни одитори и мениджъри по управление на риска. Клиентите на компанията включват институции като Националната агенция по приходите и хърватския й еквивалент, централните банки на България, Чехия и Хърватия, редица други административни организации и финансови институции на Балканите.

   От съобщението на Ideagen става ясно, че в момента "Логен" разполага с екип от петима души, които имат опит в одитния анализ, най-вече във финансовия и публичния сектор. "Придобиването на компанията ще осигури достъп на клиентите на Ideagen до тази експертиза и ще ни създаде стабилна оперативна база в Източна Европа, откъдето ще можем да разширим обхвата на продажбите си и да развием бъдещ капацитет за разработка на софтуер", каза главният изпълнителен директор на Ideagen Дейвид Хорнсби. По думите му сделката е част от плановете на групата за растеж чрез стратегически придобивания.

  Това е втората подобна сделка, която Ideagen прави тази година. Първата беше за далеч по-голямата от "Логен" британска Covalent Software, която е специализирана в разработването на облачен софтуер. Компанията има 37 души персонал, около 200 клиента и приблизително 2.2 млн. паунда приходи годишно. Сделката беше подписана преди около месец и е на стойност 3.6 млн. паунда.

   "Логен" е регистрирана в София и е на пазара от 2002 г. Преди сделката с Ideagen, която е вписана в Търговския регистър в края на август, компанията е била еднолична собственост на Васил Колев, който остава управител заедно с британеца Александър Хюит. За 2015 г. общите приходи на дружеството намаляват малко над два пъти до 501 хил. лв. Компанията отчита 162 хил. лв. загуба при 39 хил. лв. печалба за предходната година.

   За сравнение, за последната финансова година, която приключва в края на април, Ideagen отчете 21.9 млн. паунда приходи, което е ръст от 52% на годишна база. Печалбата й преди лихви, данъци и обезценки (EBITDA) се увеличава с 57% до 6.3 млн. паунда.

 

 
Тагове : Логен , Ideagen ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha