Понеделник, 14 Октомври 2024

`Хювефарма` подобри офертата към миноритарните акционери в `Биовет`

`Хювефарма` подобри офертата към миноритарните акционери в `Биовет`
Публикация   09 Септ, 2016   /     akcent.bg   /     569

Новата цена за книжата е 14.40 лв. за брой при 13.30 лв. в предишното предложение

Новата оферта към акционерите идва, след като КФН спря предишния опит на Домусчиев да придобие компанията © Цветелина Николаева

 Основните акционери в "Биовет" отправиха ново търгово предложение за книжата на миноритарните собственици. За останалите 9.99% от капитала на производителя на продукти за ветеринарната медицина "Хювефарма" на братята Кирил и Георги Домусчиеви и свързаната с тях "Опортюнити 2009" предложиха 14.4 лв. на акция в сряда, повишавайки предходната оферта с 1.1 лв. Първоначалното предложение беше временно блокирано от Комисията за финансов надзор (КФН) в края на август, пише "Капитал".

   Притежателите на акции ще имат около месец да приемат предложената цена след публикуването на предложението в два ежедневника, става ясно от уведомлението. Останалият дял от компанията ще струва на "Хювефарма" 9.67 млн. лв. при сегашните параметри на сделката. Финансирането ще бъде осигурено чрез собствени средства на "Хювефарма". Планира се след търговото компанията да бъде отписана от борсата и публичния регистър.

   Новото предложение от страна на обединението не надвишава значително текущата пазарна стойност на акциите на "Биовет". Премията спрямо цената на затваряне от петък е малко под процент. Вследствие на това емисията приключи сесията в сряда с понижение от 0.52%, но в четвъртък скочи с над 5%. Все пак самото търгово беше причина акциите да поскъпнат през последните седмици.

   Главният изпълнителен директор на инвестиционния посредник "София интернешънъл секюритиз" (СИС) Ивайло Томов коментира за Капитал Daily, че предложението все още подценява компанията и ощетява дребните акционери, част от които са и негови клиенти. Инвестиционният посредник обжалва предишната оферта пред КФН.

   От СИС отстояват позицията, че за справедлива цена трябва да бъде призната тази на независимия оценител "Нет консулт". Експертите са поставили 19.36 лв. за акция през февруари, когато книжата на "Биовет" бяха заложени втори път срещу 146 млн. евро заем, даден от консорциум от банки на "Хювефарма". От дружеството оценител не коментираха разликата между пазарната цена и изчисленията им, които са на база 7-годишни прогнозни данни на мениджмънта на "Биовет" за развитието на дружеството.

   Според Томов КФН има възможност да вземе предвид и ликвидационната стойност на акция на компанията при решението си. Тя може и да е дори по-голяма, тъй като на акция се падат близо 22 лв. нетни активи според оценката на "Нет консулт".


   От компанията не съобщават каква е причината за свалянето й от борсата. Факт е обаче, че публичният статут повече е тежал на собствениците и ръководството, а и последното не се слави с много добро корпоративно управление и отношение към миноритарните акционери, няма и последователна дивидентна политика. Консолидирането на собствеността може да позволи цялата печалба да отиде към компаниите на Домусчиеви, с което да се гарантира в бъдеще плащането на заемите на "Хювефарма".

   В документите за търговото обаче е посочено, че компанията не планира разпределяне на дивидент. Липсата на политика на редовни плащания към акционерите е довело до натрупването на близо 100 млн. лв. целеви резерви. Неразпределената печалба пък достига близо 20 млн. лв. към средата на 2016 г. Към средата на годината приходите нарастват с 23% до 117.04 млн. лв., 87% от които са от основна дейност. Печалбата се повишава над три и половина пъти до 10.45 млн. лв.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha