Неделя, 20 Октомври 2024

Откриха шести вкус, който обяснява слабостта ни към въглехидратите

Откриха шести вкус, който обяснява слабостта ни към въглехидратите
Публикация   07 Септ, 2016   /     akcent.bg   /     473

Учените определят новия вкус като скорбялен

   Учени от университета на Орегон доказаха, че хората могат да усещат шести вкус, характерен за богатите на въглехидрати храни, съобщи "Сайънс алърт", цитиран от БТА.

   Откритието не само добавя нов вкус към познатите досега пет - солено, сладко, кисело, горчиво и умами, но може и да обясни защо толкова обичаме съдържащите скорбяла храни.

   Учените определят новия вкус като скорбялен - характерен за сложните въглехидрати, като тези в хляба, ориза и макароните.

   Досега се смяташе, че хората не могат да разграничат вкуса на въглехидратите, защото те се разграждат много бързо и остава само вкусът на захарните молекули, които ги изграждат. 
Екипът се надява да открие ирецепторите на езика, които улавят шестия вкус. 

  Учените са направили откритието, като са давали на доброволци съединения, блокиращи рецепторите за сладко, и съединение, спиращо ензима, който разгражда веригата на въглехидратите.

   През 2015 г. американски учени откриха доказателства, че мазнината също има вкус, който, макар и да е слаб,засилва останалите по същия начин като горчивината. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha