Четвъртък, 19 Септември 2024

Бяла отбеляза Съединението и 125 години от обявяването си за град

Бяла отбеляза Съединението и 125 години от обявяването си за град
Публикация   07 Септ, 2016   /     akcent.bg   /     574

   На 06 септември, тържествено се отбеляза 125-тата годишнина от обявяването на Бяла за град. Името Бяла идва от цвета на околните варовикови скали. Селището възникнало около около края на XVI век, а за първи път се споменава през 1618 г.  През 1891 г. градът е обявен за град.

 Тържеството започна с церемония по поднасяне на венци и цветя по случай националния празник на Съединението, пред паметника на загиналите войни на пл.”Екзарх Йосиф І“. Отбелязването на празника беше съпътствано още от среща с ръководството на община Бяла, тържествена сесия на Общински съвет Бяла, полагане на първа копка на църква „Св. Пантелеймон“ и празничен концерт.

  Домакин на събитието беше Димитър Славов, кмет на община Бяла, а  официални гости бяха Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум, Валентин Колев, заместник областен управител на област Русе,  Пламен Нунев и Светлана Ангелова, народни представители от 19 МИР, кметове на общини, общински съветници, представители на Окръжен съвет Гюргево, кметът на попратимената румънска община Градинари,Тудор Флоря  и др.

   Флоря подари икона на Валентин Колев с пожелание за здраве и бъдещо ползотворно сътрудничество.

   Заместник областният управител връчи поздравителен адрес от името на доц. д-р Стефко Бурджиев, областен управител на област Русе по случай празника на града.

   Вечерта продължи с музикалните изпълнения на Николай Славеев, танцова формация „Пловдивъ”.

  



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още