Понеделник, 14 Октомври 2024

Собственикът на Пощенска банка получи 100 млн. евро за търговско финансиране

Собственикът на Пощенска банка получи 100 млн. евро за търговско финансиране
Публикация   06 Септ, 2016   /     akcent.bg   /     290

Със средствата от Международната финансова корпорация Eurobank ще подпомага експортно ориентирани бизнеси

През 2012 г. Пощенска банка подписа с международната институция гаранционно споразумение за 20 млн. долара за насърчаване на търговската дейност на български компании за внос и/или износ

   Гръцката Eurobank получи 100 млн. евро кредитна линия за търговско финансиране на експортно ориентирани бизнеси от Международната финансова корпорация (IFC). Средствата се отпускат по линия на специализираната Глобална програма за търговско финансиране (GTFP) на международната институция, която е част от групата на Световната банка, информира "Капитал".

   Опит в България

 Eurobank е първата гръцка финансова институция, която се включва в програмата, съобщават от IFC, като допълват, че дъщерните банки на групата в България, Румъния и Сърбия се възползват от нея от 2010 г. За този период Пощенска банка, Bankpost и Eurobank Srbija съответно, както и турското подразделение Tekfen, което групата продаде през 2012 г. на кувейтската Burgan Bank, са получили над 1 млрд. долара кумулативна подкрепа по линия на GTFP, се посочва в съобщението на IFC. През 2012 г. българската Пощенска банка подписа с международната институция гаранционно споразумение за 20 млн. долара за насърчаване на търговската дейност на български компании за внос и/или износ.

  Преди година IFC задълбочи ангажимента си към гръцката група, като придоби миноритарно акционерно участие в Eurobank. Международната институция участва в рекапитализацията на четирите системно важни гръцки банки, като придоби акции на обща стойност 150 млн. евро с цел да се възстанови стабилността им и доверието на инвеститорите в банковия сектор в страната, припомня специализираното издание Global Trade Review.

   Фокус на кредитирането

  Договорената кредитна линия ще помогне на Eurobank да засили активността си по отношение на търговското финансиране и конкурентоспособността си, като се фокусира върху експортно ориентирани бизнеси. За тях банката ще може да предложи инструменти за намаляване на риска по индивидуални търговски транзакции посредством мрежата от банки издатели и приемащи институции на GTFP.

   "Споразумението е част от инициативата ни за възстановяване на гръцката икономика и ще е от полза както за предприемачите, които срещат затруднения с това да останат конкурентни на глобално равнище с оглед неблагоприятните условия, така и за банката", коментира главният изпълнителен директор на Eurobank Фокион Каравиас. "След като възстановихме рентабилността си, отново обръщаме приоритетно внимание на гръцката икономика", посочва мениджърът.

   Гръцката икономика се сви осезаемо през 2015 г., като и износът, и вносът се понижиха рязко спрямо равнищата си от 2014 г. Миналото лято правителството наложи мерки за капиталов контрол като част от преговорния процес за получаване на спасителен пакет от международните си кредитори. Тези мерки все още не са изцяло отменени, но постепенно се разхлабват, отбелязва Global Trade Review.

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha