Понеделник, 14 Октомври 2024

`Агрия груп` придоби производителя на олио `Кехлибар`

`Агрия груп` придоби производителя на олио `Кехлибар`
Публикация   02 Септ, 2016   /     akcent.bg   /     859

Запазваме екипа и ръководството на "Кехлибар" непроменени, каза Емил Райков, изпълнителен директор на "Агрия груп холдинг"

Фото: Анелия Николова

 "Агрия груп холдинг" приключи с придобиването на производителя на олио "Кехлибар" и то предстои да бъде вписано в Търговския регистър. Споразумението беше подписано в началото на февруари и е за 100% от капитала на дружеството от Лясковец. Така "Агрия" продължава стратегията си да расте чрез придобивания, които да разширяват портфолиото и бизнеса й.

  "Сделката подсигурява изпълнението на част от инвестиционната програма на холдинга в направление засилване на преработвателната и експортната ориентация на компанията в съответствие със стратегията за развитие в дългосрочен план", се казва в официалното съобщение.

  Изпълнителният директор на "Агрия" Емил Райков коментира пред "Капитал", "че сделката е стратегическа за холдинга, който навлиза в нов сектор. Екипът на компанията ще бъде запазен, както и досегашният изпълнителен директор Светломир Тодоров, който беше и едноличният акционер на "Кехлибар". Цената на сделката не е посочена, като Райков също не пожела да я коментира.

  Сред лидерите в олиото

  "Кехлибар" е едно от най-големите дружества за производство на олио, а печалбата и приходите му през последните три години постоянно се повишават.

  Създадено е през 1997 г. от Илия и Светломир Тодорови, които тогава притежават по 25 и 75% от капитала й. През периода 2009 - 2011 г. дружеството изгражда две силозни стопанства и може да съхранява 20 хил. тона. Фабриката за производство на слънчогледовото олио с марка "Кехлибар" пък има капацитет за преработка на над 50 хил. тона слънчоглед годишно.

  В средата на тази година Светломир Тодоров е купил от баща си 1900 акции, или 25% от капитала, с което става едноличен собственик, показват документи в Търговския регистър. Стойността на сделката е 3.8 млн. лв., което в случая оценява цялата компания на 15.2 млн. лв. Тази цена обаче не може да се счита за релевантна при сделката с "Агрия" най-малкото защото е сключена между баща и син.

  От своя страна "Агрия груп холд" е един от най-големите земеделски холдинги в страната, който през тази година планира да достигне обработка на 200 хил. дка собствени и арендувани земеделски площи. В зърнобазите му годишно се съхраняват и търгуват между 300 хил. и 350 хил. тона зърно и маслодайни култури, става ясно от отчета за дейността. Компанията активно расте чрез придобиване на компании от сектора и "Кехлибар" съвсем не е първата.

  В края на миналата година тя придоби 100% от "Агра", което притежава 8820 дка собствени земи в района на Провадия и Аврен, както и права за рента на още 7700 дка. Година по-рано "Агрия" добави и още общо 31.5 хил. дка земя с покупката на "БД агри" и "БД фарм" от датската "Б-Д инвест" (за общо 11.5 млн. лв.) и на по-малката компания "Диасвет" (за 826.4 хил. лв.).


  Основен акционер в "Агрия груп" с 46.5% е варненската "Емра", която е еднолична собственост на Емил Райков. Малко над 30% от капитала са собственост на "Комерс" - Търговище, на Иван Стефанов, а останалите са във фондове и по-малки акционери. Пазарната капитализация е 70 млн. лв.

  "В инвестиционната програма на холдинга е заложено увеличаване на собствените и арендуваните обработваеми земеделски площи, разширяване на капацитета на силозните стопанства в Девня и Попово, въвеждане на система за интензивно поливно земеделие и др.", посочват от компанията.

  Цените притискат печалбата

  Печалбата на "Агрия груп холдинг" обаче се е свила през първото полугодие, показва консолидираният отчет за периода, публикуван на фондовата борса. Това става на фона на силно увеличение на приходите от продажби на продукция и стоки. "Цените паднаха, продажбите се повишиха, но това свива маржина на печалбата и тя се понижава", обясни Емил Райков и посочи, че първото полугодие не трябва да се счита за меродавно за бизнеса в сектора.

  "Тепърва започна силният сезон за нас, през който са големите продажби на собствено производство и износ", каза той. Райков очаква ниските цени да се задържат в световен мащаб заради добрата реколта. Потенциал в цените вижда при хлебната пшеница, маслодайните култури и слънчогледа. При последния в момента роля играят и природни фактори - дъждовете са забавили жътвата му и тя започва едва сега, което създава напрежение сред производители и съответно при цената.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha