Понеделник, 14 Октомври 2024

Офис сграда и блок във Варна се продават за 4 млн. лв.

Офис сграда и блок във Варна се продават за 4 млн. лв.
Публикация   31 Авг, 2016   /     akcent.bg   /     972

Продажбата на имота на "Газтрейд" от частен съдебен изпълнител е резултат от спор между бивши съдружници

Приоритет за "Газтрейд" тази година е да завърши проекта си за пристанище в Белослав

Фото: Цветелина Белутова

  Офис сграда и жилищен блок във Варна се продават от частен съдебен изпълнител за сумата от 4 млн. лв, информира "Капитал". Имотите се намират на ул. "Любен Каравелов" и включват също 1.2 дка земя и други постройки. Като длъжник е обявен търговецът на горива "Газтрейд", а кредитори са Обединена българска банка (ОББ) и "Фюълтрейд". В имотния регистър обаче имотът е вписан на дружеството "Газтрейд-блек сии", в което равни дялове имат собственикът на "Газтрейд" Милчо Василев и бившият му бизнес партньор Данаил Колов. Продажбата сега се оказва резултат от спор между двамата отпреди години във връзка с ипотекирането на имоти на дружеството.

  Съседни имоти

  От обявата на частния съдебен изпълнител Захари Димитров става ясно, че предлаганият имот включва две части. Първата е дворно място от 640 кв.м, на което е построен четириетажен банков офис. Справка показва, че на този адрес се намира офис на Инвестбанк, но на входа има и табела на "Газтрейд". В офертата за продажба влиза и съседният имот от 600 кв.м заедно с построената там шестетажна жилищна сграда и няколко по-малки постройки. Началната цена е малко над 4 млн. лв. с ДДС, а оферти се подават до 29 септември заедно с документ за платен депозит от 10%. При интерес от купувачи наддаването ще се състои на следващия ден сутринта.

  Партньорски задължения

  Имотът е собственост на длъжника "Газтрейд" и върху него има няколко тежести, пише в съобщението на съдебния изпълнител. Списъкът включва няколко ипотеки, включително две в полза на ОББ за общо 2.225 млн. лв., които са подновени през 2015 г. Ипотека има и в полза на "Газтрейд", но вписването не е подновено. В имотния регистър обаче земята и сградите са вписани на името на "Газтрейд-блек сии". Връзката между двете дружества е Милчо Василев, който е мажоритарен собственик на "Газтрейд" и съсобственик с половината от дяловете в "Газтрейд-блек сии". Другата половина от дяловете се държат от Данаил Колов, който е бивш акционер в "Газтрейд". Преди осем години обаче двамата партньори се разделят.

  По думите на собственика Василев имотите са ипотекирани от бившия му съдружник без негово знание, заради което е имало дълга съдебна процедура. Той уточни, че по подобен начин вече му се е наложило да си купи повторно собствена бензиностанция, но този път няма намерение да плаща за офис сградата във Варна.

  Бизнес планове

  Основната дейност на "Газтрейд" е търговия на едро и дребно с петролни продукти. Компанията е създадена през февруари 1999 г. и е един от най-големите вносители на пропан-бутан в страната, като доставя и пласира на пазара около 10 хил. тона, което е около една трета от потреблението на страната. За 2015 г. тя се нарежда на 17-о място по приходи в сектора на горивата в класацията К100 на "Капитал".

  Дружеството има и лиценз за жп превозвач. От повече от 10 години обаче компанията се опитва да си изгради и пристанище, тъй като морският превоз е по-изгоден, а освен това могат да се транспортират и по-големи количества. Проектът е с начало 2003 г., когато "Газтрейд" започва да строи пристанище за пропан-бутан на Белославското езеро край Варна. През миналата година стана ясно, че проектът се бави на финалната права, като цялата база е готова, но липсва мястото, на което да се разтоварват корабите, заради усложняването на процеса от страна на Министерството на транспорта. Василев каза, че наскоро компанията е получила поредното разрешително от регионалното министерство и се надява до края на годината проектът да приключи.

  От отчета на компанията за 2015 г. става ясно, че през миналата година "Газтрейд" е придобила активи за 8.6 млн. лв., в което влизат земя, сгради и съоръжения в Белослав във връзка с пристанищния проект. Приходите от продажби са намалели с 8% през миналата година до 122.9 млн. лв., но печалбата е нараснала над пет пъти до 4.6 млн. лв.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha