Петък, 20 Септември 2024

Кой е Спас Русев - новият собственик на ` Левски`

Кой е Спас Русев - новият собственик на ` Левски`
Публикация   31 Авг, 2016   /     akcent.bg   /     641

  Когато в края на 2008 г. беше обявено, че въпреки финансовата криза през следващата година ще започне излизането на български език на мъжкото списание GQ, шегата в медийните среди беше, че Спас Русев иска когато бъде попитан от съседите си в Лондон или на парти с какво се занимава, да може да отговори, че е издател на GQ.


  Бранд, който би му осигурил различен имидж и позициониране, от това да бъде възприеман като новобогаташ от Източна Европа с неясен бизнес.

  Списанието никога не се появи на български, но Русев направи грандиозно парти в София за старта му, на което беше поканил главният редактор на британското издание GQ. Медийните начинания на бизнесмена се ограничиха до по-малки издания, сред които през 2008г. беше и наследникът на "Егоист" - списание "Его", а Русев отвори и ресторант със същото име в центъра на София (вече не съществува - бел.ред.).

  Две години по-късно - през лятото на 2010г., Спас Русев организира в София изложба на китайския худижник Зенг Фанджи , с която да представи интересите си към съвременно изкуство и връзките си в тези среди. Тя напълни медиите с негови снимки в присъствието на фотографа Ани Лейбовиц, дизайнера Томи Хилфигър и други известни гости, сред които и супермодела Ел Макферсън, която имаше среща дори с премиера Бойко Борисов.

  Години по-рано Русев води на среща с Борисов разследвания за контрабанда и пране на пари Иван Тодоров-Доктора ("Познавах Иван Тодоров-Доктора, но не бих го причислил към категорията на своите приятели. Сгреших, че го заведох на среща с Бойко Борисов", казва Русев в тв интервю през 2010г.).

От 2003г. именно яхтеният скандал с царски министри в компанията на Доктора е историята, която се свързва с публичния образ на Русев, от който той дълго се опитва да се разграничи. И в много редките интервюта, отказва да я коментира.

  Скандалът с яхтата избухва, когато в багажника на взривения през април 2003г. на бул. "Цариградско шосе" автомобил на Иван Тодоров (той оцелява,но е убит през февруари 2006 г.) са открити снимки. На една от тях в компанията на Доктора са Милен Велчев (финансов министър), Пламен Петров (министър на транспорта) и Мирослав Севлиевски (депутат от НДСВ и лидер на "Новото време"). В историите около изясняване на фактите за снимката става ясно, че срещата е организирана от Спас Русев, който наел и яхтата в Монако, където гледали състезание от Формула 1. Там са още партньорът на създадената от Русев фирма "Телелинк" Любомир Минчев и Петър Петров-Амигоса, съден за пране на пари. "Яхтеният скандал" тресе властта няколко седмици, главният секретар на МВР Бойко Борисов подава оставка, която не се обвързва пряко със снимките, а с доклад на МВР за връзките между политици и организирана престъпност, но тя не е приета.

  Между Борисов и Милен Велчев по темата прехвърчат искри. Велчев твърди, че не знаел кой е Доктора. Премиерът Сакскобурготски обаче приключва темата в подкрепа на юпитата - "няма нищо извънредно и скандално, нищо лошо хората да са на яхти и оттам да гледат някое състезание, от това не могат да се правят заключения." "Яхтеният скандал" не е разследван и след това остава само в бекграунда на журналистическите материали.

  След опитите шумно да влезе в издателския бизнес и да демонстрира контакти с представители на световните арт среди,
Русев влезе в заглавията отново през последните години с няколко сделки.
Той придоби софийският хотел Radisson (2012), а след това участваше и в сделката за Hilton (2013), който след това премина в портфолиото на сосбствениците на "Винпром Пещера".

  В края на 2015г. Русев беше избран за купувач на БТК, въпреки че сделката все още се финализира (След публикуването на материала, стана ясно, че Русев вече е собственик на телекомуникационния оператор). Телекомът ще бъде придобит чрез регистрираната в Люксембург компания "Вива телеком" (Люксембург), която Русев контролира, вероятно в партньорство с руската финансова група ВТБ и други инвеститори. Представител на ВТБ в България са братята Милен и Георги Велчеви, а именно с Милен Велчев се свързват добрите контакти на Русев от години.

  Русев, който рядко говори с медии, никога не коментира произхода на средствата и инвестициите си. Основният ясен бизнес на Русев беше в сферата на телекомуникациите чрез "Телелинк", която работи с БТК и печели и обществени поръчки, но дяловете му там бяха изкупени от Любомир Минчев. Председател е и на издателската фирма "Либерис Медиа Груп България", която издава "Glamour", "Домашна кухня" и "Съкровищата на земята".

  Русев не обича да говори и за началото на 90-те години, в което работи в Агенцията за чуждестранна помощ и медийни публикации свързват с времето на злоупотреби в институцията. "Една от големите ми грешки е, че се съгласих да отида в агенцията. Това се експлоатира до ден днешен. Аз лично никога не съм бил обект на разследване. Нямам угризения, не съм направил нищо грешно", обяснява той през 2010г.

  Роденият на 4 юни 1954 г. в Перник, работи като възпитател в интернат в радомирското с. Гълъбник, а според други биографични справки и като организатор на концерти и други развлекателни събития. От 1991 г. живее в Лондон. И собственик на любимия отбор на премиера Борисов.

  Представян често като "царски лобист" и свързван най-силно с т.нар. министри-юпита в правителството на Симеон Сакскобурготски, Русев твърди че може да се обади на всеки политик в България. Той отрича да е "сив кардинал" и предпочита да говори за подкрепата за изкуството и не-бизнес начинанията си. "Не е важно колко печелиш и колко имаш, а колко даваш обратно. С пари можеш да влезеш в някоя дискотека, да спиш във скъп хотел, но за влизането в определени кръгове и създаването на приятелски отношения парите не са достатъчни", казва в тв интервю през 2010, Русев.

  Днес на Общото събрание той бе представен като новия собственик на"Левски", известен и като любимият отбор на премиера Бойко Борисов. Русев обеща на клуба стабилност и да не се меси в спортно- техническите въпроси. 


  "Аз обичам футбола и ще дам всичко от себе си, за да върна магията на тази игра. Не очаквайте от мен да коментирам мачовете на отбора на всяко полувреме, да се бъркам в работата на треньора или в работата на футболния съюз. Не очаквайте от мен да напътствам какво трябва да правят или да не правят феновете", обяви Русев, но не коментира как ще финансира издръжката на отбора и какви са амбициите му.

  Дали има истински интерес към изграждането на силен клуб или просто е удобният посредник за смяна на собствеността или влизането му в "Левски" е просто част от сделката за БТК ще стане ясно в бъдеще.

  На съседите си в Лондон и на елитните партита, на които присъства ще може да се представя не като посредник, а като собственик на футболен отбор. "Левски" не е популярен като "Челси" (притежаван от руския олигарх Роман Абрамович), но на собствениците на клубове се гледа като на хора с много пари и влияние./"Дневник"



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha