Понеделник, 14 Октомври 2024

Предварителният контрол вече ще важи за всички обществени поръчки

Предварителният контрол вече ще важи за всички обществени поръчки
Публикация   30 Авг, 2016   /     akcent.bg   /     399

Селекцията кой търг да бъде проверен ще е на случаен принцип чрез софтуер

Фото:Надежда Чипева

 Агенцията за обществени поръчки ще проверява на случаен принцип всички процедури за възлагане на търгове независимо от стойността на договора, информира "Капитал".

  Селекцията ще се прави на случаен принцип чрез специализиран софтуер, а новите контролни функции влизат в сила от началото на септември, съобщи Министерството на финансите. Досега АОП проверяваше най-вече търгове, свързани с еврофондовете, както и тези със значителна стойност. Новият тип контрол на случаен принцип влиза в сила от началото на септември.

  Два етапа на проверки

  Според новите правила всеки възложител, преди да открие съответната процедура, е длъжен да я регистрира в Системата за случаен избор, която е на сайта на АОП. Софтуерът ще избира кой да се провери по специална методика, която отчита нивото на риск. Всеки работен ден ще се избира най-малко по една процедура, обясняват от Министерството на финансите.

  Контролът ще е на два етапа – преди и след оповестяване на откриването на процедурата за възлагане на обществена поръчка. Според финансовото ведомство той обхваща най-съществените части от документацията за участие – решението и обявлението, с които се открива процедурата, методиката за оценка на офертите, както и техническите спецификации. "В тези документи се определят условията за участие в процедурата и за възлагане на договора, при тях се допускат най-честите грешки и закононарушения, затова ще бъдат обект на контрол", твърдят от министерството. Изключенията са за обществени поръчки в областите "Отбрана" и "Сигурност", при които се прилагат специални правила за възлагане на договорите.

  АОП ще има и още едно правомощие - изпълнителният й директор ще може да 
определя наблюдатели, които да проследят работата на комисията по подбора на кандидатите и участниците и оценяването на офертите в даден търг. Това ще важи за поръчки, за които при разглеждането на документите рискът от нарушения е оценен като съществен или пък има висок обществен интерес към нея.

  Малко след катарзиса

  Промените, които влизат в сила сега, бяха приети с Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки още през март. Тогава финансовият министър Владислав Горанов обясни, че "това е решителна стъпка в посока решенията за качеството на обществените поръчки да се прехвърлят там, където им е мястото - при администрацията. И то на предварителен етап, за да не се налага политически лица на база натрупани обществени съмнения да прекратяват обществени поръчки". Той увери, че има достатъчен капацитет за извършването на този предварителен контрол.

  Промените дойдоха малко след т.нар. катарзис на премиера Бойко Борисов, след който временно бяха спрени търгове за над 1.5 млрд. лв. Тогава от думите му стана ясно, че поводът за спиране на някои конкретни поръчки е заради връзката - макар и документно недоказуема - на част от фирмите, участващи или спечелили търговете, с депутата от ДПС Делян Пеевски.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha