Понеделник, 14 Октомври 2024

Бизнес климатът е в застой през август

Бизнес климатът е в застой през август
Публикация   30 Авг, 2016   /     akcent.bg   /     709

Най-притеснени са мениджърите на предприятията в строителството и търговията

Снимка: Надежда Чипева

  Общото състояние на бизнес климата в България през август остава без промяна спрямо предходния месец, показват анкетите на НСИ сред мениджърите на предприятия в промишлеността, строителството, услугите и търговията на дребно. Въпреки запазването на общия показател без промяна допитването показва, че притесненията на управителите и собствениците на компании в секторите на строителството и търговията се засилват. Най-много са проблемите пред строителите, които са силно засегнати от липсата на европейски проекти, пише "Капитал".

  Притеснителни са и негативните настроения на мениджърите в промишлеността, които отчитат понижаване на нивото на поръчките от чужбина. Най-голям проблем пред бизнеса през следващите три до шест месеца продължава да е несигурната икономическа среда в България. Като проблемни се определят и недостигът на работна сила и недостатъчното търсене в страната и чужбина.

  Свиване на строителството

  Най-голям проблем за пореден месец изпитват строителите. Общият бизнес климат в строителството през август намалява с три пункта спрямо юли. Резултатът от анкетите показва, че строителната активност е паднала рязко през август, а свиване има и при нивото на поръчките. От една страна, по-малкото работа се дължи на летния месец, но другите статистически данни за сектора показват, че обемите на строителството, основно инфраструктурното, падат. Данните за второто тримесечие показаха, че заетите в сектора са намалели с близо 9 хил. души спрямо година по-рано. Всичко това се дължи на по-малкото поръчки, които през 2015 г. идваха по линия на ударното изпълнение на европейски проекти.

  Значително понижение на бизнес климата има и при търговията на дребно. Заетите в сектора очакват спад на цените, сериозно засилване на конкуренцията и недостиг на работна ръка. Засега обемът на поръчките се запазва, но през следващите три-шест месеца настроенията са за леко понижение и при търсенето.

  Несигурност в промишлеността

  Несигурната икономическа среда в България остава най-големият проблем за предприятията в преработващата и добивната промишленост. Мениджърите не се оплакват от настоящото състояние на средата – производството се увеличава, поръчките също. Притесненията са свързани със следващите три месеца, през които производствената активност вероятно ще намалее.

  В сектора на услугите икономическата среда също е най-големият проблем. Там обаче притесненията са свързани по-скоро с настоящото състояние на предприятията, докато очакванията за следващите три до шест месеца са положителни. Прогнозите им са цените да падат, а проблемите с намирането на персонал да се задълбочават. Търсенето на услуги обаче ще се увеличава и като цяло бизнес климатът ще се подобрява.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha