Понеделник, 14 Октомври 2024

Климатичните промени ще намалят наполовина земите за отглеждане на кафе

Климатичните промени ще намалят наполовина земите за отглеждане на кафе
Публикация   30 Авг, 2016   /     akcent.bg   /     333

Това ще повиши цените и ще влоши качеството на напитката, сочи австралийски доклад

Снимка: Pixabay

 Има вероятност климатичните промени да оставят горчив вкус в устата на любителите на кафе, става известно от публикуван днес австралийски доклад, цитиран от ДПА. В документа се прогнозира, че обработваемите земи, на които се отглежда кафе, могат да намалеят наполовина до 2050 г.

  Това пък ще доведе до повишаване на цените и влошаване на качеството.

  Възможността за препитание на над 120 млн. души, работещи в кафеения сектор, сред които са и едни от най-бедните хора в света, може да бъде засегната, отбелязва Институтът по климата в Сидни в доклада си "Зараждаща се буря".

  Покачващите се температури и лошите климатични условия ще намалят районите, подходящи за производство на кафе, с до 50%, съобщава БТА. 

  Вероятно потребителите ще се сблъскат с недостатъчно предлагане, ще бъдат засегнати вкусовете и ароматите, а цените ще нараснат, посочи в изявление главният изпълнителен директор на института Джон Конър.

  Повишаването на температурата и промените в метеорологичните условия, включително валежите, вече се отразяват на селското стопанство в страни, които са ключови производители на кафе, като Мексико, Гватемала и Никарагуа.

  Кафето е световна индустрия на стойност 19 млрд. долара. Над 2,25 млрд. чаши кафе се изпиват всекидневно по света, а производството му се е утроило след 60-те години на миналия век.

  Само че 80 до 90% от 25-те млн. производители на кафе в света са дребни стопанства, които най-вече са изложени на климатични промени, отбелязва институтът.

  Фермерите живеят и работят предимно в "пояса на зърната", който обхваща около 70% от развиващите се страни, включително Гватемала, Бразилия, Виетнам, Колумбия, Етиопия и Индонезия, допълва институтът.

  До 2080 г. дивото кафе, важен генетичен ресурс за фермерите, може да изчезне, предупреждава Джон Конър. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha