Понеделник, 14 Октомври 2024

Българите спестяват 6-7% от доходите си и търсят бърз кредит за около 700 лв.

Българите спестяват 6-7% от доходите си и търсят бърз кредит за около 700 лв.
Публикация   29 Авг, 2016   /     akcent.bg   /     376

Финансовият консултант Стойне Василев и директорът в Easy Credit Валентин Гетов коментираха тенденциите при спестяванията и потребителското финансиране

  Българите спестяват 6-7% от доходите си. Това коментира финансовият консултант и собственик на SmartMoney.bg Стойне Василев в седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or“ на Bloomberg TV Bulgaria, излъчено на 28 август. 

  Банковите депозити все още са традиционен инструмент, избиран от българина за спестяване. По думите му основният мотив за това е търсенето на сигурност въпреки исторически ниските лихвени проценти по депозитите.

  Според Василев лекият отлив на спестявания от банковата система в някои от първите месеци на 2016 г. както от страна на домакинствата, така и от страна на фирмите се дължи на извършването на разходи, плащане на данъци или покриване на други текущи нужди, но не е признак за формиране на тенденция за намаляване на банковите вложения. От друга страна той посочи, че 93-94% от доходите на българина отиват за потребление, а останалите 6-7% - за спестяване.

  Финансовият консултант смята, че търсенето на други алтернативни форми за генериране на доходност като взаимни фондове, допълнително пенсионно осигуряване и животозастраховки, например, е устойчиво, но обемът на средствата към тези форми е много по-малък спрямо този на банковите депозити.

  Небанковите финансови институции не се конкурират пряко с банките, а предоставят добавена стойност на пазара на финансови услуги. Това заяви другият гост в предаването – дивизионният директор „Маркетинг и Продажби“ в Easy Credit Валентин Гетов.

  Той коментира достъпността на т.нар бързи кредити, профила на хората, които търсят краткосрочно финансиране, и новите тенденции в областта на небанковото финансиране.

  Според статистиката на Easy Credit най-търсената сума е 700 лв. Средната сума на отпуснатите от компанията кредити обаче е под 600 лв., като средният срок на нейният кредитен портфейл е 22 седмици.

  Гетов каза още, че небанковите финансови институции, предлагащи кредити чрез кредитни консултанти, не се конкурират с тези, предлагащи онлайн заеми. Директорът в Easy Credit оцени, че с всеки изминал ден услугите на небанковите финансови институции са все по-достъпни.

  По отношение на кредитната активност в банковия сектор Стойне Василев се надява след приключилата проверка на качеството на активите трезорите да облекчат кредитните си стандарти и да е налице по-осезаем ръст на заемите както за фирмите, така и за населението.

  И двамата оцениха, че финансовата грамотност на населението се подобрява.

  В традиционния обзор на някои от по-важните предстоящи събития международният редактор на Investor.bg Радина Колева акцентира върху данните за пазара на труда в САЩ и инфлацията в еврозоната. Статистиките са ключови за провежданата парична политика от страна на Федералния резерв и Европейската централна банка.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha