Понеделник, 14 Октомври 2024

Всеки пети младеж у нас не учи и не работи

Всеки пети младеж у нас не учи и не работи
Публикация   28 Авг, 2016   /     akcent.bg   /     403

България е в челната тройка по този показател, по-зле са само Гърция и Италия. Ако тенденцията се задълбочи и образованието не започне да отговаря на нужните на бизнеса, до 10 години ситуацията може да стане критична, защото работещите ще намалеят с 1/3, изчислява бизнесът

  Всеки пети младеж в България на възраст между 2- и 24 г. нито учи, нито работи. Това нарежда страната ни в челните позиции на антикласацията за броя на младите хора, които не се занимават с нищо, съобщи Би Ти Ви, позовавайки се на последните данни на Евростат.

  Ситуацията е по-зле само в две от страните в ЕС - Гърция и Италия. И в трите страни процентът от младежите без работа и занимание е от 24% нагоре. Държавите, които нямат подобен проблем и нивата на младежката безработица са ниски - около 9 на сто, са Германия, Швеция и Дания.

  Доходите в България остават в пъти по-ниски отколкото в Западна Европа, но растат по-бързо - с около 8% в последните години. Това значи, че към края на 2016-а средното възнаграждение може да стигне 1000 лв., смятат работодатели. Въпреки това разминаването между търсене и предлагане на пазара на труда се задълбочава -няма кандидати за работа дори при предлагано добро заплащане.

  Ако тенденцията се задълбочи и образованието не започне да отговаря на нужните на бизнеса, до 10 години ситуацията може да стане критична, защото работещите ще намалеят с 1/3, изчислява бизнесът.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha