Публикация 27 Авг, 2016 / akcent.bg / 594 Балансираното хранене гарантира не само добро самочувствие, но също така пряко влияе на здравето, външния вид и работоспособността. Поради физиологичните особености на двата пола техните режими на хранене също трябва да се различават. Женският метаболизъм е средно с около 30% по-бавен от мъжкия.
Статистиката показва, че много жени се хранят неправилно – приемат твърде много мазнини и захари за сметка на по-малко растителни и млечни продукти. Възрастта обаче играе не по-малко роля от пола за правилното хранене.
Ето как трябва да се хранят жените в различните етапи от своя живот:
20-годишните На тази възраст метаболизмът достатъчно бърз, но това не означава, че е добре да се яде фаст фуд и да се забрави за здравословното хранене. По-добре се откажете и от тортите, тъй като до 30-ата година сладкото може да отслаби организма. Препоръчително е диетата да съдържа –риба и месо (без мазнини), плодове и зеленчуци, зърнени храни и житни култури.
30-годишните След 30-те жените трябва да мислят за укрепване на костите, заради риска от остеопороза. Добре е да се ядат нискомаслени млечни продукти и сирене. Задължителни са плодовете и зеленчуците, пълнозърнестите продукти.
40-годишните След 40-ата година се препоръчва пълното изключване от диетата на храни с висок гликемичен индекс (като тортите). Не бива да се яде и пържено. Тук метаболизмът вече започва да се забавя и навлиза в първи хормонален спад. Добре е да се намали общия прием на калории. Диетата трябва да включва млечни продукти, месо и риба (за укрепване на костите), плодове и зеленчуци, масла, съдържащи мощни природни антиоксиданти.
50-годишните Това е възрастта на менопаузата, когато нивото на естрогена спада. Метаболизмът се забавя още, костната маса намалява, а също и подвижността на ставите. Диетата трябва да включва – пълнозърнести и млечни храни, плодове, а незаменими са продуктите с Омега мастни киселини и антиоксиданти, забавящи окисляването.
60+ След 60-ата година при жените рискът от наднормено тегло нараства, а с него и този от сърдечно-съдови заболявания. Трябва да се борите не само с калориите, но и с холестерола. Препоръчва се замяната на почти всякакви животински мазнини с растителни. Диетата трябва да включва плодове (ягоди и овощни), месо и риба (без мазнини)./ БГНЕС
Балансираното хранене гарантира не само добро самочувствие, но също така пряко влияе на здравето, външния вид и работоспособността. Поради физиологичните особености на двата пола техните режими на хранене също трябва да се различават. Женският метаболизъм е средно с около 30% по-бавен от мъжкия. Статистиката показва, че много жени се хранят неправилно – приемат твърде много мазнини и захари за сметка на по-малко растителни и млечни продукти. Възрастта обаче играе не по-малко роля от пола за правилното хранене. Ето как трябва да се хранят жените в различните етапи от своя живот: 20-годишните На тази възраст метаболизмът достатъчно бърз, но това не означава, че е добре да се яде фаст фуд и да се забрави за здравословното хранене. По-добре се откажете и от тортите, тъй като до 30-ата година сладкото може да отслаби организма. Препоръчително е диетата да съдържа –риба и месо (без мазнини), плодове и зеленчуци, зърнени храни и житни култури. 30-годишните След 30-те жените трябва да мислят за укрепване на костите, заради риска от остеопороза. Добре е да се ядат нискомаслени млечни продукти и сирене. Задължителни са плодовете и зеленчуците, пълнозърнестите продукти. 40-годишните След 40-ата година се препоръчва пълното изключване от диетата на храни с висок гликемичен индекс (като тортите). Не бива да се яде и пържено. Тук метаболизмът вече започва да се забавя и навлиза в първи хормонален спад. Добре е да се намали общия прием на калории. Диетата трябва да включва млечни продукти, месо и риба (за укрепване на костите), плодове и зеленчуци, масла, съдържащи мощни природни антиоксиданти. 50-годишните Това е възрастта на менопаузата, когато нивото на естрогена спада. Метаболизмът се забавя още, костната маса намалява, а също и подвижността на ставите. Диетата трябва да включва – пълнозърнести и млечни храни, плодове, а незаменими са продуктите с Омега мастни киселини и антиоксиданти, забавящи окисляването. 60+ След 60-ата година при жените рискът от наднормено тегло нараства, а с него и този от сърдечно-съдови заболявания. Трябва да се борите не само с калориите, но и с холестерола. Препоръчва се замяната на почти всякакви животински мазнини с растителни. Диетата трябва да включва плодове (ягоди и овощни), месо и риба (без мазнини)./ БГНЕС
Прочети още на:
http://www.bgnes.com/spa-i-bio/zdrave/4453750/
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай