Понеделник, 14 Октомври 2024

Колумбия пусна банкнота с лика на Маркес

Колумбия пусна банкнота с лика на Маркес
Публикация   24 Авг, 2016   /     akcent.bg   /     1232

Колумбия въведе в обръщение на купюра от 50 000 песо (17,43 долара), на която е изобразен писателят Габриел Гарсия Маркес, информира АФП. Знаменитият романист и Нобелов лауреат почина през април 2014 г. в Мексико на 87-годишна възраст.

  С пускането й Колумбия отдава почит на човека, благодарение на когото страната стана известна в целия свят, заяви директорът на колумбийската централна банка Хосе Дарио Урибе. Церемонията по представянето се състоя в град Санта Марта, разположен в департамента, където е роден Маркес.

   Банкнотата е светло-виолетова на цвят и на нея писателят е изобразен два пъти, като на едната страна той е с протегната ръка към кръжаща над него пеперуда – вероятно отправка към романа „Сто години самота“ .

   Маркес е едно от лицата на литературното направление магически реализъм и един от най-видните представители на латиноамериканската и световната проза на ХХ век. Той е автор на световноизвестните романи „Сто години самота“, „Есента на патриарха“ и „Никой не пише на полковника“.

       /БГНЕС

Колумбия въведе в обръщение на купюра от 50 000 песо (17,43 долара), на която е изобразен писателят Габриел Гарсия Маркес, информира АФП. Знаменитият романист и Нобелов лауреат почина през април 2014 г. в Мексико на 87-годишна възраст. С пускането й Колумбия отдава почит на човека, благодарение на когото страната стана известна в целия свят, заяви директорът на колумбийската централна банка Хосе Дарио Урибе. Церемонията по представянето се състоя в град Санта Марта, разположен в департамента, където е роден Маркес. Банкнотата е светло-виолетова на цвят и на нея писателят е изобразен два пъти, като на едната страна той е с протегната ръка към кръжаща над него пеперуда – вероятно отправка към романа „Сто години самота“ . Маркес е едно от лицата на литературното направление магически реализъм и един от най-видните представители на латиноамериканската и световната проза на ХХ век. Той е автор на световноизвестните романи „Сто години самота“, „Есента на патриарха“ и „Никой не пише на полковника“. /БГНЕС

Прочети още на: http://www.bgnes.com/laifstail/kultura/4452488/

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha