Понеделник, 14 Октомври 2024

Пеевски премести и млечния си бизнес в офшорка

Пеевски премести и млечния си бизнес в офшорка
Публикация   23 Авг, 2016   /     akcent.bg   /     727

   Преместванията на собствеността в бизнес орбитата на депутата от ДПС Делян Пеевски продължават с млечните му компании, които вече са прехвърлени в негова офшорка. От август преработвателното дружество "Лодис инвест", което произвежда сирене и кашкавал под марките "Лакрима" (Lacrima) и "Фреско" (Frezco), има нов собственик. Досегашният "Тера линд" е прехвърлил всичките си дялове на "Дореко комерс", пише "Капитал Дейли" в понеделник.

   Цената на сделката според публикувания в Търговския регистър договор е по номинал - 2.877 млн. лв. Изплащането ще става по силата на договор за заместване на дълг от юли тази година, за който обаче няма информация.

   Отделно "Дореко" е купило и самото "Тера линд" за 1000 лв., каквато и номиналната му стойност. Досега "Тера линд" бе на Венцислав Донков, който бе начело на двете прехвърлени компании. Вече той е сменен от Емил Деведжиев, управител и на "Дореко принт инвестмънт", а от май и собственик на "Дореко секюрити" - дружеството, в което започна работа бившият директор на следствието Бойко Найденов. Деведжиев фигурира и като пълномощник на офшорната "Дореко Лимитед" (Doreco Limited), което е на рекламната агенция на "Булгартабак" - "Сода комюникейшънс".

   И трите компании се свързват с Пеевски и затвърждават тенденцията собствеността му да се изнася зад граница, както това вече стана с други негови активи.

   "Лодис инвест" притежава две мандри - "Лакрима" в Пазарджик и "Дядо Либен" в Копривщица. Първата купи от общината, а втората от банка-кредитор, като за целта взе кредит от 5.5 млн. лв. от държавната Българска банка за развитие (която финансира и други бизнеси на депутата).

   Първоначален собственик на регистрираната през 2012 г. "Лодис инвест" е 25-годишната тогава Силвия Ботева, която се появява при отваряне на обществени поръчки като представител на строителната "Водстрой 98", тогава свързвана с Пеевски, посочва "Капитал Дейли". За млекопреработвателните дружества са платени общо 7.5 млн. лв., като придобиванията стават за около две години. Малко след като купува и втората мандра през 2014 г., Ботева продава "Лодис" на управителя на предприятието Венцислав Донков (бивш служител на "Билла", където е работил и доскорошният директор на "Булгартабак") за 1000 лв. Сделката е оформена, като Ботева създава "Тера линд", прехвърля в него участието си в "Лодис" и впоследствие прехвърля самото "Тера линд" на Донков, обяснява изданието.

   С последните прехвърляния собствеността върху "Лодис инвест" и върху "Тера линд" преминава в "Дореко комерс". Компанията е еднолична собственост на регистрираната на Британските Вирджински острови "Дореко Лимитед" и също води към Пеевски. Българското дружество е доставчик на производителя на цигарени опаковки "Юрий Гагарин", като на сайта му като адрес за контакт е посочен този на пловдивската фабрика. През март тази година Пеевски прехвърли прекия си дял от 18% в "Юрий Гагарин" на "Дореко комерс". Компанията държи и 100% от "Принт трейдинг" - собственик на печатницата "ИПК Родина 1" до летище София, която Пеевски и майка му Ирена Кръстева построиха с над 80 млн. лв. кредити от КТБ.

   В резултат на сделките е освободен управителят на "Лодис инвест" и "Тера линд" Венцислав Донков, но смяната напомня на рокадите в директорския съвет на"Булгартабак", където от официалното ръководство излезе Венцислав Чолаков, за когото обаче се твърди, че още е фактор ву правлението на тютюневия холдинг.

   Според данни на сайта Биволъ, вносителят на "Лакрима" в Дубай – "Бе4ст Дайъри Дженеръл Трейдинг" (Best Dairy General Trading LLC) се управлява от Рахул Нимкар, който отскоро влезе в борда на "Булгартабак" и бе представител на офшорката, придобива 5-процентния дял на Пеевски в тютюневия холдинг.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha