Понеделник, 14 Октомври 2024

Лихвите по ипотечни заеми могат да паднат под 4% наесен

Лихвите по ипотечни заеми могат да паднат под 4% наесен
Публикация   22 Авг, 2016   /     akcent.bg   /     278

След стрес тестовете се очаква банките да кредитират по-смело и при по-добри условия.

Тихомир Тошев

 

   В момента лихвите по ипотечните заеми се движат в рамките на 4.5 - 5.25%, но в есенните оферти можем да станем свидетели на първото предложение за лихва под 4 на сто. Това прогнозира експертът Тихомир Тошев, управител на Кредит център за в-к "Сега". "Не е изключено някоя от банките да предложи фиксирана лихва от 3.95% за първите години от своето есенно предложение", смята Тошев. Разбира се, трябва да се има предвид, че подобни зарибяващи условия обикновено важат само за първите година-две, след което лихвата се качва.

   Дръзката прогноза на Тошев идва на фона на трайно поевтиняване на заемите - и в ЕС, и в България. Тя кореспондира и с очакванията на финансисти банките у нас да започнат да кредитират по-смело, след като всички те успешно преминаха стрес тестовете. Състезанието за привличане на нови клиенти вероятно ще дърпа надолу лихвите.

   След като няма да се занимават с документи около стрес тестовете, банките ще обслужват и по-бързо клиентите си, коментира председателят на банковата асоциация у нас Петър Андронов.

   Данните на БНБ също подсказват, че има известно оживление в кредитирането, и то още преди приключването на "изпитите" за банките. Отпуснатите заеми за фирми и граждани са се увеличили, макар и плахо - с 1.1% през второто тримесечие на годината спрямо първото, и вече са общо 48.68 млрд. лв. Кредитите за домакинствата са на стойност 18.18 млрд. лв., а фирмените са 30.5 млрд. лв. Особено забележимо расте банковото финансиране за строителството. Новоотпуснатите заеми за бранша са се увеличили с 4% спрямо предното тримесечие.

   ЧЕРВЕНА ЛАМПА

   Икономистите са убедени, че има условия за подобряване на банковото кредитиране, но и предупреждават, че рекордно ниските лихви крият коварен капан. "Ако някой е тръгнал да тегли кредит сега, да мисли как ще го връща, да не разчита на ниските лихви, защото рано или късно лихвите пак ще тръгнат нагоре и тогава ще има неприятно изненадани", съветва икономистът Калоян Стайков.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha