Понеделник, 14 Октомври 2024

ING GROUP повиши икономическата си прогноза за България

ING GROUP повиши икономическата си прогноза за България
Публикация   21 Авг, 2016   /     akcent.bg   /     237

   Холандската банкова група повиши прогнозата си за ръста на БВП до 2,8% при  2,4% досега, съобщи Блумбърг, цитирана от Investor.bg.

   „Преразгледахме прогнозата си за ръста, тъй като частното потребление е достатъчно силно, за да се компенсира по-слабото търсене на българския износ“, пояснява ING в свое  изявление. Бюджетният излишък от 3,4% от БВП в края на първото полугодие е „важен стимулен буфер за останалата част от годината, а усвояването на средствата от ЕС се представя добре“, пояснява още кредитната институция.

   ING ревизира нагоре и прогнозата за растежа на българската икономика през 2017 г. до 3% от предишната си прогноза за ръст от 2,7%.Бюджетният излишък от 3,4% от БВП в края на първото полугодие е „важен стимулен буфер за останалата част от годината, а усвояването на средствата от ЕС се представя добре“, пояснява още кредитната институция.

   ING ревизира нагоре и прогнозата за растежа на българската икономика през 2017 г. до 3% от предишната си прогноза за ръст от 2,7%. Крайното потребление запазва приноса си за икономическия растеж. То се повишава отново с 0,4% на тримесечна база. Годишното покачване е от 2% спрямо 2,1% в периода януари-март. В стойностно изражение крайното потребление се равнява на 16,894 млрд. лв., формирайки 77,7% от произведеното в икономиката между април и юни тази година.

   На тримесечна база инвестициите на компаниите (т.нар. бруто образуване в основен капитал) се повишава с 0,4% след понижението от 3,5% през първото тримесечие. На годишна основа обаче има по-голямо понижение – от 4,5 на сто. В стойностно изражение инвестициите възлизат на 4,689 млрд. лв., което се равнява на 21,5% от създадения БВП през второто тримесечие.

   НСИ регистрира 1,4% тримесечно понижение на износа и покачване на вноса от 0,4%. Въпреки това търговското салдо е положително в размер на 169,5 млн. лв., което все пак оказва подкрепа за прираста на БВП със своя 0,8% относителен дял. На годишна основа износът нараства с 2%, а импортът – с 2,2 на сто.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha