Събота, 27 Април 2024

За заплатите и доходите на русенци

За заплатите и доходите на русенци
Публикация   08:32     21 Авг, 2016 /     akcent.bg   /     1326

Реално ли чиновниците получават повече от работещите в производството?

  13,4 хиляди души в Русенско работят в обществения сектор, Четири пъти и половина повече са тези, които се прехранват в частния сектор. Това отчете статистиката тази седмица.

  Това, което прави впечатление е, че през второто тримесечие на 2016 г. средната месечна работна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Русе е 785 лв., или със 161 лв. под средната за страната (946 лева). Всъщност русенци традиционно държат тази дистанция от средната за страната. По- скоро притеснителното е, че в обществения сектор средната работна заплата за периода април - юни 2016 г. е 862 лв., а в частния сектор - съответно 766 лева. Т.е. чиновниците получават средно със 100 лева месечно повече от работещите в реалния сектор.

  Като се има предвид, че парите на работещите „на бюро” идват от онези, които произвеждат, както и от данъци, такси и др. налози, излиза, че събраните пари се разпределят несправедливо.

  В национален мащаб средната работна заплата в обществения сектор надвишава тази в частния с 4.1%, докато за област Русе разликата достига 12.5%, се казва в отчета на статистиката. Как така и откъде се получава това изкривяване, никой до сега не се опитва дори да потърси отговор, поне в средите, които трябва да са заинтересовани.

Но правилно вече се повдига въпросът, защо статистиката не се говори за доходи, а само за заплати? Вероятно в подобен анализ трябва да се включат и данъчните декларации за физическите лица, макар и те да отразяват еднократно в началото на следващата година доходите над заплатата.

  Пак статистиката наскоро отчете за големият брой регистрирани фирми, в които няма наети, а единствено имат един управител. Става въпрос за работещи фирми. Най-често управителите в тях са на заплата на минимален осигурителен праг, като дивидентът на фирмата отива в банковите им сметки, но не като заплата. Определено става въпрос за един значителен ресурс, който би променил картината и тя би изглеждала доста по-добре в частния сектор.

  Но да не пропускаме допълнителните доходи, които влизат в джобовете на администрацията и на разни други чиновници, за които служебните ангажименти са се свели до разработване на европроекти с доста съмнителен ефект. Съмнителен като полза за обществото, но не и за джобовете на онези, които през работно време плетат добре платени Брюкселски „дантели”.

  И да не остане някой с убеждението, че някой е против доходите, трябва да се уточни- просто хората, които получават единствено и само заплата, са много, а въпросните заплати – ниски.

  Затова е все повече са онези, които се възхищават на Русе като добре изглеждащ град, и се чудят защо хората го напускат… Просто както в политиката, така и в икономиката нещо куца…



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha