Понеделник, 14 Октомври 2024

Георги Кафтанов, зеленчукопроизводител: За облекчаването на зеленчукопроизводителите трябва да се създадат правила за работа и стратегия

Георги Кафтанов, зеленчукопроизводител: За облекчаването на зеленчукопроизводителите трябва да се създадат правила за работа и стратегия
Публикация   19 Авг, 2016   /     akcent.bg   /     754

Георги Кафтанов, зеленчукопроизводител и председател на сдружение „Югозапад 2013“, в интервю за Радио ‘‘Фокус’’ – Пирин.

Фокус: В момента е пикът на плодовете и зеленчуците, в тази връзка няма как да не Ви попитам, паднаха ли вече цените?


Георги Кафтанов: Тази година пикът вече отмина. В момента нямаме необходимите количества български домати родно производство и по тази причина мисля, че цената започва да се покачва, защото нямаме внос и оформилата се климатична година без дъждове поразвали продукцията, заради което в момента количествата, които се предлагат са много минимални. 


Фокус: Тоест в момента цените на българската продукция са по-високи, в сравнение с вносните?


Георги Кафтанов: Вносната продукция е фактор, който определя цената и на българската продукция. Всичко е взаимно свързано, но за сезона все още цените са нормални според мен, с тенденция обаче да се повишават заради годината, която се оформи – топла, с условия за развитие на много болести, а също и неприятели на земеделските култури, които оскъпяват продукцията, а също така я и развалят. Затова няма вече български домат, както оранжериен, така и външен. Жегата, която беше налице в Благоевград развали продукцията.


Фокус: Казахте, че български домат почти не се среща. От зеленчукопроизводители чухме, че в момента основно се предлагат турски домати. Вярно ли е това?


Георги Кафтанов: Ами да, всичко внос. Има от Турция, Гърция, Полша, но български домат за момента почти няма. Чака се новият оранжериен домат, който ще излезе наесен, говоря за неотопляеми оранжерии, но според мен количествата, които са заложени са недостатъчни дори и за нашето население, а камо ли и за износ и т.н.


Фокус: Защо българските зеленчукопроизводители са толкова разочаровани и какво може да се направи за тях, с цел тяхното облекчаване?


Георги Кафтанов: За тяхното облекчаване трябва да се създадат правила за работа и стратегия за развитие на сектора. Ние вече от доста години говорим, че няма стратегия за развитие на сектор „Плодове и зеленчуци“ в нашата държава. Това е целият проблем.


Фокус: Смятате ли, че заради тяхното недоволство е възможно да се стигне и до протест?


Георги Кафтанов: За протест никой не е говорил. На този етап производителите все още нямат доверие един на друг, за да се обединят и да предлагат еднородна продукция на големите вериги, защото в момента те диктуват правилата и пазара в нашата държава, пък камо ли да протестират. За да излезе човек да протестира, първо трябва да е грамотен човек и второ – да е организиран. А на този етап вече затъваме от агрономическа гледна точка като грамотни земеделски производители и като членове на Европейския съюз, защото нямаме някакви съвременни производства и нови технологии. Ние не внедряваме новите технологии и не можем да се конкурираме с производителите от ЕС и такива, които дори не са в него. Давам за пример Турция, които са един от водещите фактори в зеленчукопроизводството. Не можем просто да се конкурираме. Това е проблемът. Ако не се изгради правилна стратегия за развитие на сектора ще затъваме. Това е моето мнение.


Фокус: За колко време би могла да бъде изградена една такава стратегия? Възможно ли е да стане в по-кратък период?


Георги Кафтанов: Стратегия трябва да се направи от хора, които разбират от земеделие и са от научните среди, както и от хора, които са представители на бранша. Те трябва да седнат да измислят едни правила, да направят една правилна стратегия, защото ние преди време имахме някаква стратегия за развитие на сектора, но знаете, че след 1989 година всичко се съсипа. Първо бяхме събрани, после се направи така, че хората да работят по единично, а сега дойде време, в което пак трябва да се сдружаваме. Ние просто сме в един кръг, който се върти постоянно и няма излизане от него, така че трябва с правилните хора да се помисли за това как трябва този сектор да се развива, а не да затъва, за да ядем български домати и краставици поне 9 месеца в годината, а не 2 месеца, защото реално ние в момента толкова произвеждаме.


Фокус: Вие имате ли впечатления за това дали се търсят плодове и зеленчуци за зимнина, или по-скоро хората разчитат на произведеното от самите тях?


Георги Кафтанов: Българският потребител търси българска родна продукция за зимнина. Говорим за есенното зеле, което ще излезе, както и за червената чушка за консервиране. Тази година заради топлото време доста от културите са с по-занижено качество. Това влияе върху цената, а в същото време оскъпява разходите на производителите. Това води до там, че първо продаваме една скъпа продукция с оскъпена стойност, а след това я продаваме със занижена стойност, защото няма кой да я купи. А в същото време се внася такава от чужбина, която може би в определени случаи дори е много по-добра от нашата. Никой не може да отрече това нещо. Но това е само на моменти, важно е да го отбележим, защото в България тенденцията да се внася вносна продукция е да бъде с ниско качество, за да може да се изкарват по-големи печалби от търговците. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha