Понеделник, 14 Октомври 2024

Проучвания показали златни залежи в община Минерални бани

Проучвания показали златни залежи в община Минерални бани
Публикация   17 Авг, 2016   /     Дума   /     419

   Досегашните геоложки проучвания, които вече преминават на етап дълбочинни сондажи, показват наличието на големи залежи от богати на злато руди на територията на община Минерални бани, и съответно перспективи за бъдещ златодобив. Това съобщи кметът на източнородопската община Минерални бани Мюмюн Искендер, цитиран от Дарик.
   Три компании извършват дейности в три обособени парцела в общината по силата на концесионни договори за проучване, уточни кметът. Теренни проби са показали и наличието на благороден метал в чист вид в реките Улу дере, Узун дере и Спахиевска.
   След изтичане на сроковете на концесиите за проучване през 2018 г., може да се мисли за концесии за добив на руда със съдържание на злато и в участъци освен сегашната действаща мина под връх Аида, която се експлоатира от "Горубсо Кърджали", смята Искендер.
   Концесионер дарил 60 000 лева за здравен участък в общинския център Минерални бани, има обещания за още безвъзмездни до половин милион лева за инфраструктурни проекти в общината до края на тази година.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha