Понеделник, 14 Октомври 2024

България изпреварва балканските страни по иновации

България изпреварва балканските страни по иновации
Публикация   16 Авг, 2016   /     Икономист   /     396

Глобалният иновационен индекс поставя страната ни на 38-о място

 Снимка: БГНЕС

   България винаги се е представяла средно в повечето световни класации не само спрямо останалите страни-членки на Европейския съюз, но и спрямо своите балкански съседи. Но една класация ни поставя на предна позиция спрямо държавите от нашия регион.

   Става дума за Глобалния иновационен индекс, който нарежда България на 38-о място сред най-иновативните икономики в света. Спрямо миналата година ние се изкачваме с 1 позиция нагоре.

   Рейтингът включва 128 държави, подредени според възможностите им за иновации и резултатите от тях. Тук България е в компанията на Словакия, която е преди нея, и Полша, заемаща мястото след нас.

   Спрямо почти всички балкански държави, без Словения /32/, България е по-напред. Останалите страни от региона се нареждат на следните места: Гърция е 40, Турция – 42, Хърватия – 47, Черна гора – 51, Сърбия – 65, а Албания е 92.

   Класацията се оглавява от Швейцария, а на второ и трето място са съответно Швеция и Великобритания.

   Глобалният иновационен индекс (GII) си поставя за цел да улови различните аспекти на иновациите и да предостави идеи, които могат да помогнат за насърчаването на икономическия растеж в дългосрочен план, подобряването на производителността и увеличаването на работните места. Той също така помага за създаването на среда, в която непрекъснато да се оценяват иновационните фактори.

   Рейтингът се съставя за девети път. Темата на тазгодишния доклад е „Да печелим чрез глобална иновация”. Изследват се иновациите в световен мащаб като предложение, от което и двете страни печелят.

   Класацията този път е подредена със съдействието на Корнелския университет, INSEAD и Агенцията на ООН, отговаряща за интелектуалната собственост. В него са включени 128 икономики, представляващи 92,8% от световното население и формиращи 97,9% от световния БВП.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha