Понеделник, 14 Октомври 2024

България е 38-а по иновации в света

България е 38-а по иновации в света
Публикация   16 Авг, 2016   /     Economy.bg   /     327

В сравнение с 2015 страната ни напредва с една позиция в Global Innovation Index

   България е на 38-а позиция в тазгодишния Global Innovation Index на Cornell University, INSEAD и WIPO (World Intellectual Property Organization). Класацията подрежда общо 128 държави от целия свят. Спрямо 2015 страната ни напредва с една позиция.

   Съседните на България страни са след нея в класацията, но като позиции са сравнително близо една до друга. Така например Гърция заема 40-а позиция; Румъния – 48, Турция – 42, Сърбия – 65 и Македония – 58.

   На първо място тази година отново е Швейцария, следвана от Швеция, Великобритания, САЩ, Финландия. Топ 10 се допълва от Сингапур, Ирландия, Дания, Нидерландия и Германия.

   През 2016 темата на Индекса е „Да спечелим с глобална иновация“. Науката и иновациите са по международни и свързани в мрежи за сътрудничество от когато и да било – все повече иновации се споделят чрез тези кооперативни мрежи, като по този начин се обменят идеи и таланти по цял свят.

   Според данните в доклада в днешно време се изразходват най-много средства за иновации и свързаните с тях сфери на дейност, от когато и да било в човешката история.

   Въпреки това иновациите не винаги са възприемани като изцяло печеливша стратегия и факторите за това за два: 
- липсват доказателства за изхода и организацията на новия глобален иновативен модел;
- правителствата и институциите трябва да се отнасят към иновациите като към нещо положително и да имат специално създадени за целта политики.

   Основната цел на тазгодишния доклад е да анализира глобалните иновации от гледна точка на това, че те са печеливша стратегия за всички участващи страни (win-win) и така да допринесе за създаването на по-добри политики в тази сфера. 

   В съставянето на индекса тази година са участвали и Конфедерацията на индийската индустрия (Confederation of Indian Industry), A.T. Kearney и IMP3rove – European Innovation Management Academy.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha