Понеделник, 14 Октомври 2024

Иран не смята да купува атомни реактори от България според ирански експерт

Иран не смята да купува атомни реактори от България според ирански експерт
Публикация   18 Юли, 2016   /     akcent.bg   /     451

  Иран не възнамерява да купува атомни реактори от България, обяви ръководителят на   Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи. Съобщението е на БТА, която се позовава на информация от ТАСС по интервю, дадено за иранската държавна информационна агенция ИРНА.

  "Появилите се съобщения за предполагаеми намерения на Иран да придобие от България реактори за АЕЦ "Бушер" не отговарят на действителността по простата причина, че реактори "втора ръка" няма", е казал Салехи след заседание на комисия по енергетиката в техния парламент.

  Той припомнил, че България е планирала да построи със съдействието на Русия атомна електроцентрала (АЕЦ "Белене"), но този проект е бил спрян поради финансови проблеми.

  "Сега българската страна е готова да предложи някакво оборудване на напълно приемлива цена. Проучваме това предложение", казал ръководителят на Иранската организация за атомна енергия, коментирайки появилите се в местни медии съобщения след посещението на българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов.

  Салехи изразил надежда, че Русия ще започне още тази година да строи втори и трети енергоблок на АЕЦ "Бушер". "Всички работи по подготовката и съгласуването на този проект са изпълнени, остана да бъдат решени някои финансови въпроси", отбелязал той.

  Русия и Иран подписаха през ноември 2014 г. пакет споразумения за изграждане в ислямската република на осем енергоблока, припомня ТАСС. Те предвиждат разширяването на АЕЦ "Бушер" с още два блока с опция за допълнителни два. Страните освен това възнамеряват да построят още четири енергоблока на други площадки.

Тагове : реактор , Иран , АЕЦ ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha