Вторник, 30 Април 2024

Ройтерс: Изтребители прехванали Ердоган, но не стреляли

Ройтерс: Изтребители прехванали Ердоган, но не стреляли
Публикация   07:23     18 Юли, 2016 /     КлубZ   /     320

Войници атакували в петък вечерта и хотел в Мармарис, но президентът вече го нямало

  Два изтребителя F-16 са били прехванали самолета на турския президент Реджеп Ердоган в петък по време на опита за преврат, но не са стреляли. Това е станало, докато държавниятн глава е летял в петък срещу събота от Мармарис, където бе при началото на сблъсъците, към летище "Ататюрк" в Истанбул. Това съобщи "Ройтерс", позовавайки се на високопоставени турски източници.

   По това време метежниците бяха блокирали един от мостовете над Босфора и се опитваха да завладеят главното истанбулско летище, а вече бяха изпратили и танкове срещу парламента в Анкара.

  Военните самолети са виждали пряко във въздуха самолета на Ердоган и охраняващите го други два F-16, съобщил на "Ройтерс" бивш офицер. И той самият обаче е нарекъл "мистерия" това, че не са стреляли, а президентът безпрепятстено е кацнал на "Ататюрк".

  Информацията на агенцията е била потвърдена и от друг турски представител, а трети източник е заявил, че самолетът на президента е "изпаднал в беда във въздуха", но не дал подробности. 

Самият Ердоган в нощта на опита за преврат е заявил, че е имало отип да бъде атакуван хотела в Мармарис, в който е бил отседнал, но след като вече го е бил напуснал, припомня агенцията. "Президентът избягна смъртта за броени минути", казал вторият неназован турски служител.

  Си Ен Ен Тюрк също разпространи информация, че около 25 войници с хеликоптери се спуснали в хотела с въжета и са стреляли. Ердоган обаче вече не е бил там. 

  Премиерът Бинали Йълдъръм също бил взет на мушка в Истанбул по време на опита за преврат, но не е пострадал. Повече подробности не се съобщават, предава "Ройтерс". 

  Турската полиция съобщи още, че жертвите на опита за преврат са повече от 290, като 104 от тях са от превратаджиите, а останалите са цивилни и полицаи. 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha