Понеделник, 14 Октомври 2024

За скици на имоти няма да се плаща

За скици на имоти няма да се плаща
Публикация   05 Юли, 2016   /     akcent.bg   /     588

Това обяви министър Лиляна Павлова на бизнесфорум "Региони в растеж, организиран от "24 часа" Обединяват земеделските земи и кадастъра в обща онлайн услуга

  Плащането на такси за вадене на скици за имоти ще отпадне до 2 години. Гражданите вече няма да е необходимо да вадят скици и да ги представят пред общините, а местните власти служебно ще си ги изтеглят от онлайн услуга. Това обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на дискусията “Региони в растеж”, която “24 часа” организира в Бургас в партньорство със СИБАНК и с подкрепата на бензиностанции “Газпром”.
Онлайн услугата ще обединява сегашната карта на земеделските земи и кадастъра и реално ще покрива 80% от територията на страната, обясни Павлова.

  В момента в Народното събрание тече гласуване на законови текстове, които ще обединят картите на земеделските земи с кадастъра, така че всичката информация да е на едно място, обясни Павлова. Паралелно обаче министерствата на регионалното развитие и на земеделието работели по проекти за обединяване и дигитализация на картите на двата вида собственост.

  Павлова обясни нововъведението в отговор на бизнесмена Атанас Аврамов, който сподели конкретен проблем с липсата на кадастрална карта на имотите в една от промишлените зони на града. Според зам.-кмета на Бургас Чанка Коралска обаче зоната си има планове, а вероятно става въпрос за проблем с конкретен имот.

  Да се въведе по-широка децентрализация на местната власт, както изисква Европа на регионите, поиска Георги Николчев от Асоциацията на собствениците в туризма. След 2020 г. ще има ново регионално деление, като вероятно ще се намали броят на областите, за да отговарят на изискванията в европейските регламенти, София пък ще бъде отделена в отделен регион за планиране, обясни му Лиляна Павлова.

  Все още няма яснота дали регионите за планиране ще останат шест, както са в момента, или ще бъде променена тяхната бройка, обясни тя.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha