Понеделник, 14 Октомври 2024

Лъчезар Богданов: България и Чехия са по-готови за еврото от Швеция

Лъчезар Богданов: България и Чехия са по-готови за еврото от Швеция
Публикация   03 Юли, 2016   /     akcent   /     245

Няма опасност от катаклизми при приемане на общата валута

 "Към момента изглежда, че България и Чехия са готови за Еврозоната. Трябва само да си променят законодателството, но това е технически въпрос."

 Това каза икономистът Лъчезар Богданов пред Нова тв на въпрос готови ли сме за приемането на еврото. Той отбеляза, че дори другите страни от Източна Европа и Швеция имат да правят още настройки на икономиката си.

 "Процесът не е стартирал – той може да стартира официално с политически акт", отбеляза обаче Богданов.

 И препоръча да се прочетат данните за страната ни, които са на страницата на ЕЦБ и на ЕК и които са "с много хубави таблички". Богданов успокои, че въвеждането на единната европейска валута няма да удвои цените и да направи хората по-бедни:

 "Може да се разходите до Словакия, Словения, Естония, Латвия, Литва – има статистика колко е струвал килограм салам, килограм месо. Ще видите, че на практика големи катаклизми в нито една от тези страни не е имало. Литва дори влезе миналатта година - може да поговорите с хората и да видите, че всъщност никакъв шок на пазара няма."

 После поясни и че кредитният рейтинг на страните, които влязат в Еврозоната, скача веднага.

 "Има една доза на допълнително доверие, която се вмъква за страни от нашия край на света", смята анализаторът. 

 Гръцкият бизнесмен Христос Мурутис, който от години работи у нас, пък каза, че в България има евро на практика, защотно левът е фиксиран.

 Рисковете за България са почти нулеви. България, ако иска да печата утре повече пари, не може, или ако поиска да намали стойността спрямо долара - не може. България е единствената страна, която няма никакъв риск да се обедини с Еврозоната и няма да има никакви проблеми, заяви и Мурутис.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha