Неделя, 20 Октомври 2024

Българинът се интересува все повече за здравето на сърцето си

Българинът се интересува все повече за здравето на сърцето си
Публикация   28 Юни, 2016   /     akcent.bg   /     576

80,6 % от запитаните посочват здравословното хранене и избягването на вредни храни като най-важното правило в превенцията на сърдечни болести

28.06.2016 г., София – Според специално проучване, проведено от Becel по време на изложението „Мисия Здраве“, една от най-ефективните промени в начина на хранене с цел намаляване на сърдечно-съдовия риск е замяната на наситени и транс мазнини с полиненаситените мазнини Омега 3 и 6. Четвъртото издание на форума привлече в центъра на столицата над 15 000 човека, загрижени за своето здравословно състояние.

 

80,6 % от запитаните посочват здравословното хранене и избягването на вредни храни като най-важното правило в превенцията на сърдечни болести, следвано от физическа активност и спорт, както и прекратяване на тютюнопушенето. 73,8 % споделят, че предпочитат да консумират източници на ненаситени мазнини, сред които и есенциалните мазнини Омега 3 и 6, като риба, растителни масла и мек трапезен маргарин, вместо наситени мазнини от животински произход, тъй като те увеличават нивата на лош холестерол в кръвта.

    „Препоръчително е мазнините да осигуряват от 20 до 35% от енергийната стойност на храната, като  количеството на наситени мастни киселини, които постъпват от животинските мазнини, да е колкото  възможно по-малко, но не повече от една трета от общото количество. Важно е есенциалните мастни  киселини, които не можем да синтезираме в организма си и непременно трябва да приемем чрез храната,  да са част от всекидневното ни меню, а те постъпват основно от растителните мазнини. Основен източник  на полезните Омега-3 мастни киселини са някои риби. Добро количество Омега 3 и Омега 6 може да бъде  открито в някои растителни масла (рапично олио, ленено, сусамово, орехово масло), също и в новото поколение  меки маргарини за мазане, които са произведени чрез съвременни технологии - не съдържат транс-мастни  киселини и са базирани на растителни масла; както и в семена, ядки и мазни риби“ -споделя проф. Стефка Петрова, национален консултант по хранене и диететика.

 

В рамките на изложението „Мисия Здраве“ посетителите имаха възможност да наблюдават демонстрация за приготвяне на маргарин по рецептата на Becel в домашни условия, изцяло съставен от растителни масла и мазнини, богати на Омега 3 и 6.

 

Анкетираните изчислиха възрастта на сърцето си с помощта на специално онлайн приложение, препоръчано от Световната сърдечна федерация. Те попълниха кратки данни за физическото си състояние като ръст, тегло, вредни навици и стойности на кръвното налягане, на базата на които бе изчислена приблизителната възраст на тяхното сърце. Оказа се, че тези от участниците, които са с от 5 до 10 години „по-младо“ сърце в сравнение с тяхната биологична възраст, спазват определни правила в ежедневната грижа за сърдечно-съдовото си здраве – здравословно хранене, полезни растителни мазнини и спорт.

 

А вие знаете ли на колко години е Вашето сърце? Можете да го изчислите само за 5 минути, използвайки специалното онлайн приложение - http://www.heartage.me/

 

За Becel и приложението „Възрастта на сърцето“:

Becel е ново поколение маргарини и продукти за мазане за здраво сърце, с хранителен профил, който следва най-новата хранителна препоръка на Международната асоциация за сърдечно здраве. Хранителният профил на Becel спомага за поддържане на нормално ниво на холестерола. Неговата рецепта е базирана на най-значимите изследвания в областта, така че Becel:

- Съдържат естествени растителни масла, като слънчогледово, масло от рапица, соево и масло от ленено семе;

- Има високо съдържание на полиненаситени мазнини (Омега 3 и 6);

- Не съдържа частично хидрогенирани мазнини, така че тези продукти се считат за продукти, които не съдържат транс-мазнини.

Becel, заедно със Световната сърдечна организация разработи интерактивен онлайн инструмент, който изчислява възрастта на сърцето, в сравнение с реалната възраст. Приложението „Възрастта на сърцето“ прави оценка на риска от сърдечно-съдови заболявания и мотивира хората, изложени на риск да направят необходимите промени в хранителния си режим и начин на живот. Научната основа на този инструмент е Framingham Heart Study.

Целта на Becel е да мотивира 100 милиона души по целия свят, за да попълнят теста за Възрастта на сърцето и за три години да понижат сърдечната си възраст (до 2020 г.).

 За Framingham Heart Study:

- The Framingham Heart Study е проучване, което започва през 1948 г. въз основа на извадка от над 5000 души;

- Първата фаза обосбява рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания; първата фаза е все още в ход

- Вторият етап започва през 1971: изследва военни и технте деца. Тази фаза показа, че семейната история е важна;

- Третата фаза на проучването започна през 2003 г.; изследва потомството на участниците във втората фаза, изследването продължава до днес.

 

 

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha