Понеделник, 14 Октомври 2024

Румъния се превръща в европейски технологичен хъб

 Румъния се превръща в европейски технологичен хъб
Публикация   29 Юни, 2016   /     akcent.bg   /     3554

Страната се развива успешно в автомобилната и IT индустрията

Румъния се превръща в един от най-активните технологични хъбове в Европа, където IT и други технологични индустрии се разрастват бързо благодарение на висококвалифицираната работна ръка и една от най-бързите интернет връзки в света, пише Reuters, цитиран от Капитал. Сред преобладаващите мнения в сектора пътят към все по-бързо развитие минава през определяне на няколко основни приоритета - например развиването на софтуер за автомобилната индустрия и предлагането на глобални услуги.

  Мултинационални компании като Oracle, IBM и Intel вече предлагат клиентско обслужване в Румъния, както и аутсорсват бизнес процесите си и развиват софтуери в страната. Освен това голям брой млади предприемачи създадоха голям брой стартъпи, като така генерираха индустрия с оборот от 3.1 млрд. евро през 2015 г.

             Автомобилната индустрия е ключова

  IT индустрията става все по-важна за местната икономика, като около 70% от продукцията на сектора се изнася и до три години вероятно ще произвежда около 3% от БВП на страната. Експортната ориентираност на сектора е важна, тъй като "румънската технологична индустрия няма никакъв шанс, ако развива продукти изключително за местния пазар, защото нуждите му изостават с 10-15 години от тези на зрелите пазари", твърди Флорин Талпес, главен изпълнителен директор на Bitdefender, местна компания за интернет сигурност. В интервю за Reuters той още добавя, че препоръчва на бизнеса да се съсредоточи върху развитието на технологични индустрии в страната. Такъв пример е автомобилната индустрия в Румъния, която е един от основните двигатели на икономиката. Румъния има силни традиции в сектора благодарение на Dacia, която от над 20 години е собственост на френската марка Renault и на Ford. Освен това в страната изобилстват компании - производители на автомобилни части, както и развойни центрове, където преобладаващата тема е развитието на интелигентни автомобили.

        Надежди към IT сектора

  Друг силен сектор с потенциал е този на IT услугите, като Талпес препоръчва на местните софтуерни инженери да се насочат към развитието на продукти с добавена стойност за основните мултинационални компании, които вече присъстват в Румъния. В момента има около 14 хил. активни IT компании в страната, които дават заетост на 75 хил. души, показва проучване на румънската IT асоциация ARIES Transilvania. Страната има традиции в технологичната експертиза, откакто през 80-те години на миналия век по нареждане на комунистическия лидер Чаушеску образователната система приоритизира компютърното обучение, технологията, науката и математиката. В днешно време обаче е необходимо остарелите вече образователни програми да бъдат осъвременени. Другите предизвикателства пред сектора са трудният достъп до финансиране, липсата на бизнес и маркетинг умения и появяващият се недостиг на програмисти.

  Въпреки това оптимистичните очаквания за развитието на IT индустрията са налице. Според прогнозите на румънското правителство секторът може да достигне стойност от 2.1 млрд. евро през 2013 г. до 4 млрд. евро до 2020 г., с годишен ръст от около 9%. Страната разполага с повече инженери на глава от населението от САЩ, Индия, Китай или Русия. През 2014 г. чуждите инвестиции в индустрията са били на стойност 3.6 млрд. евро.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha