Понеделник, 14 Октомври 2024

90 млн. евро за малкия и среден бизнес за енергийна ефективност

90 млн. евро за малкия и среден бизнес за енергийна ефективност
Публикация   27 Юни, 2016   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     539

Екип на икономическото министерство начело със зам. министър Д. Везиева представя схемата в Русе

Снимка: Зам. областният управител Станимир Станчев поднесе букет на зам. министър Даниела Везиела, с която са и коалиционни партньори в Реформаторския блок.

До края на м. октомври малки и средни предприятия може да кандидатстват по две програми за енергийна ефективност. Това съобщи зам. министър Даниела Везиева преди откриването на информационна среща в Пленарна зала в Русе.

Схемата е свързана с предприятия, които са с висока ползваемост на еленергия. По този начин фирмите ще бъдат подпомогнати в две части- като направата на инвестиции да са енергоефективни и подпомагане на произведената продукция.

Очакваният резултат е минимум 5 процента намаляване на разходите за инвестиции, които да са свързани със закупуване на дълготрайни активи, нематериални активи или СМР, които не могат да надхвърлят 50 на сто от сумата, за която кандидатстват.

Общата стойност на схемата, която се открива, е 90 млн. евро. Минималният праг при кандидатстване е 50 000 лева, а максималният- 1,5 млн. лева.

От 2 години се наблюдава инвестиционен интерес от страна автомобилостроителните компании към България, които местят бизнеса си от Китай и някакъв бум в тази посока при евентуалното излизане на Великобритания от ЕС не би трябвало да се очаква, коментира още Везиева.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha