Понеделник, 14 Октомври 2024

След 40 години в ЕС Британският бизнес вече не е толкова проевропейски

След 40 години в ЕС Британският бизнес вече не е толкова проевропейски
Публикация   24 Юни, 2016   /     capital   /     265

От 80-те насам предприемачите и малките и средните предприятия обърнаха баланса на властта в британския бизнес

Тогава терминът "Брекзит" не е съществувал, но преди 41 години британският бизнес не е имал съмнения за мястото на Великобритания в Европейския съюз (ЕС). Частният сектор ентуасиазирано агитира за влизането на страната в Европейската икономическа общност (ЕИО) и участието в Общия пазар през 1973 г. Две години след това частният сектор отново подкрепя каузата на членството на референдум през 1975 г. Въвлечени са мениджърите, работниците и потребителите в мобилизацията да се гласува за оставане в ЕС.

  За последните четири десетилетия обаче бизнесът, неговите лидери и служители, както и цялата Великобритания се промениха. 36-има от ръководителите на 100-те компании с най-голяма пазарна капитализация, търгувани на борсата в Лондон, обявиха в съвместна публикация в Times подкрепата си за оставането в ЕС. По-любопитно беше, че останалите 64 замълчаха. Дарителството за кампанията на проевропейците също е далеч по-скромно, отколкото през 70-те.

  От 80-те насам предприемачите и малките и средните предприятия обърнаха баланса на властта в британския
бизнес. През 1971 г. статистиката ражда подозрения, че малкият бизнес, където работят около 4.4 млн. работници, или 18% от националната работна сила, се намира в дългосрочен упадък. Оказва се, че всъщност това не е вярно. До 2014 г. малките и средните предприятия наемат около 12.1 млн. работници, или 40% от работната сила, и това би могло да определи развръзката на референдума на 23 юни. "Малкият бизнес демонстрира много по-малка подкрепа за ЕС. Той обичайно не се възползва от предимствата, които предоставя свободният износ към ЕС, но въпреки това е задължен да се съобразява с всички европейски правила и регулации", обяснява проф. Джон Къртис от Стратклайдския университет.

  Официалната позиция на Конфедерацията на британската индустрия (CBI) е много по-различна от заетата през 1975 г. твърдо проевропейска такава. Генералният директор Каролин Феърбеърн заявява: "Не е наша работа да казваме на хората как да гласуват. Нашата роля е да им помогнем да направят информиран избор." Британската търговска камара, която се радва на сериозен брой членове, включително малки и средни предприятия, заема също по-скоро неутрална позиция. Няколко профсъюза агитират за напускане на ЕС, като твърдят, че блокът е именно "клуб на богатите" и проповядва икономически съкращения и антисоциални политики.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha