Петък, 1 Ноември 2024

Богдан Борисов: Българинът няма култура за сирене

Богдан Борисов: Българинът няма култура за сирене
Публикация   23 Юни, 2016   /     Тихомир Тончeв- 24 часа   /     949

Хора с претенции избират вино за 30 лв., а казват: “Дай една буца”, без значение каква, казва председателят на Националната асоциация на млекопреработвателите

  Роден е на 27 декември 1959 г. в София Завършил е висше икономическо образование в МГУ “Ломоносов” в Москва, специалност “Външна търговия” Занимавал се е с външнотърговска дейност Собственик на мандра “Карабунар” от 1991 г. Председател е на Националната асоциация на млекопреработвателите Семеен, с 2-ма синове и внучка Владее руски и английски език

- Г-н Борисов, на дебата за сиренето на “24 часа” предложихте да се правят 2 пъти годишно дегустации. Разкажете каква е идеята ви?

- Каня ви да направим такава дегустация през септември, обещавам да я организирам. Трябват подобни неща, за да се опита и направи разликата. Същото е като с хубавото вино. Ето виждате каква просветителска кампания се провежда за него. С дегустации, промоции... Естествено е да има такава и за сиренето. И това ще е една полезна инициатива за всички.

- И какво сирене яде българинът - качествено или фалшификат под формата на т.нар. имитиращи продукти, бързозрейка, трепач и т.н.?

- В момента пазарният дял държат имитиращите продукти и бързозрейката. И причината за това е проста. Те са по-евтини.

- Но вероятно и опасни.

- Е, за опасността дори не го коментирам. Те са доста опасни, но народът в момента е, от една страна, непросветен, а от друга - с малки финансови възможности. И мен са ме питали

защо да купувам от твоето на 9-10 лв., а пък има сирена и по 3 лв. килото.

- Изнасяте в 21 държави. В чужбина какво сирене търсят?

- Търсят истинското, хубавото, традиционното българско бяло саламурено сирене. Това е истината, няма средно положение.

- Има наредба за млечните продукти. Но тя успява ли да въведе ред на пазара?

- Изискването, че имитиращите продукти трябва да са на отделен щанд, е добро, няма две мнения. И това доведе до известно подобряване на ситуацията на пазара. Но пак казвам - хората подценяват много неща. Има такива, които си купуват например хубаво вино за 20 или 30 лв., а на млечния щанд казват: “Дай една буца сирене”. Или той няма това възпитание, така както е започнал да има винена култура. И това съм го виждал у много интелигентни хора. Те продължават да купуват сирене, без да знаят какво е, от кой производител. Това е страшно и го има и при хора с възможности, с претенции. Гледа половин час и избира бутилката вино, а в същото време му е все едно какво е сиренето. Същото е и за киселото мляко - просто взема едно и заминава. Това е признак на небрежност и неинформираност от самия купувач.

- Това ли всъщност е основният проблем и обяснение за превеса на имитиращите продукти на българския пазар?

- Да. Вижте, пак ще кажа - българинът е свикнал да гледа пренебрежително на млечните продукти. Няма я тая култура, както французи, италианци. Да си кажем истината. Няма я културата да си подбере марката, бранда. И да тръгне да си върви след нея. Да си създаде негово сирене, негов кашкавал.

Разлика между моцарела и моцарела също има. Но за разлика от нашия купувач италианецът много добре знае коя е хубавата. И той не признава за голяма работа моцарелата от краве мляко, там се търси биволската от истинските ценители.

- А от българските сирена кои са най-хубави?

- За мен най-хубавото сирене е овчето. Може и козето. Това са типовете сирене. Кравето е масовото.

- Вие кое изнасяте повече?

- Изнасям и от трите вида. Най-голям пазар имаме в САЩ Сега ще пътуваме за изложението Fancy food, което започва от 25 юни. Участието го организираме ние като асоциация.

- На българския пазар търсят ли потребителите качествено сирене?

- Търсят в София и големите градове. На село народът как да купува с 200 лв. пенсия? Това е голямата драма. Аз съм най-върлият противник на фалшификатите, но гледам нещата какви са. Можете ли да си представите, че кръчми, които са от 4-5 звезди нагоре, и те казват: “Абе виж, дай нещо до 5 лв.”

Затова и сме се концентрирали повече за износ. Но можеш ли да сравняваш стандарта на живот в Щатите и този тук. Там например една минерална вода е 5 долара.

Просто единственото, което можем да направим, е информирането на хората. И че има разлика между сирената и тя не е само в цената. Но това го разбират по-интелигентните хора.

- Българските производители ли са тези, които измислиха фалшификатите на сиренето?

- Не. Пръв датският гигант “Арла” вкара “бяло саламурено”, в което няма сирене, под марката “Апетина”. А само “Арла” прави сирене колкото цяла България. После бяха въведени тези рецепти от професорите, доцентите и т.н., които сега говорят за здравословно хранене Аз ги знам поименно. Кой къде ходеше да прави тези технологии.

В магазините и сега се продава “полски кашкавал”, насипен. Защо не обърнете внимание, че те нямат право да го пишат това? Кашкавал може да пише само България, Унгария, Румъния и Турция. Но Полша не. Много ваши колеги подценяват това като проблем. Ама влизат хиляди тонове и унищожава всичко българско. Но реакция на потребителите и на контролните органи няма. Реално ако погледнем, те не могат да смогнат. Но когато им пишеш един-два пъти, почват да реагират.

- Колко е вносът?

- 60 000 тона на месец се внасяха от Европа в Русия. Те сега се разпределят между България, Румъния и бедните държави. Тези продукти се пускат на нашия пазар 2 месеца преди да им изтече срокът на годност. И вместо да плащат за унищожаването им в екарисаж, те го продават тук по 5-6 лв./кг и правят дъмпинг.

- Защо казвате, че сиренето и по БДС също не е панацея?

- Естествено, че е така. Има много производители - аз съм един от тях, които имат продукт, по-добър от стандарта. Разни професори, които си мълчаха,

оставиха в БДС да се запише, че може да има 3,6% сол

А от такова сирене няма да продам и 1 кг в чужбина. Българите обичаме по-солени храни, но в Европа и Щатите не е така. Вярно, хубавото зряло сирене може да го изкиснеш, но другото се разпада.

- Трябва ли да има задължителен период за зреене от минимум 45 дни за кравето и 60 дни за овчето?

- Абсолютно, ако питате мен, да. Но нашето национално законодателство трябва да е хармонизирано с европейското.

На мен ми се иска всичко да стане изведнъж. Но ще стане постепенно, трябва да се извърви пътят. Не трябва да се прибързва.

Най-лесното е да кажеш, че агенцията по храните нищо не прави. Не може за всичко да ги виним. Тук трябва да имат участие и производителят, и потребителят. Не са толкова глупави потребителите и да не знаят, че за 3-4 лв. няма компромиси в качеството. Сиренето струва пари.

- А трансглутаминаза слага ли се?

- Чух за тези изследвания, но дали е трансглутаминаза, нека видим какво ще излезе. Затова не обичам изхвърляния, ако не можеш да ги докажеш. Обиколил съм света и знам какво произвеждат колегите. Тия имитиращи продукти дойдоха от датския, от немския пазар. Затова не се изхвърлям толкова, защото ако не го произвеждат български производители, веднага ще го вкарат от Гърция и Германия, няма да изчезне от пазара.

- Има идея под една марка да не може да се прави истинско сирене и имитиращ продукт. Подкрепяте ли я?

- Приветствам я с двете ръце. И това може да се направи с вътрешното законодателство. Всеки производител е готов и узрял за това - да не си компрометира марката.

- Има ли опасност да останете без българско сурово мляко заради нодуларния дерматит по кравите?

- Не. В момента са ги инжектирали животните. Засега спасиха положението. Няма да останем без суровина, но изкупните цени са ниски в момента. Въпреки това ние сме най-бедната страна, но изкупуваме най-скъпо млякото. В Европа, когато паднаха при тях цените до 18 евроцента за литър, ние държахме между 50 и 55 ст. И сега продължаваме да изкупуваме по 50 ст./л. Големият проблем и парадокс, който се получава, е, че ако цената е по-ниска, животновъдите казват, че фалират, а с по-високите цени ние не можем да си продаваме продукцията



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още