Понеделник, 14 Октомври 2024

32 000 лева струва на бюджета намаляването с 1 човек на безработните

32 000 лева струва на бюджета намаляването с 1 човек на безработните
Публикация   21 Юни, 2016   /     akcent.bg   /     312

Едва около 66% от субсидираните работни места са истински

 

31 730 лева е цената, която през 2015 г. е платил бюджетът, за да бъде намерена постоянна работа на един безработен. Това показват данни за изпълнението на Националния план по заетостта за миналата година, предоставени от Агенцията по заетостта на “24 часа”.

През миналата година от държавния бюджет са били заделени над 55 млн. лева по мерки за  заетост

По тях са били субсидирани работни места за общо 2634 безработни.

От тях обаче само 1756 души са останали на работа за срок, който поне е равен на субсидирания от бюджета, съобщиха от Агенцията по заетостта. Това означава, че ефективността на програмата е около 66%, или това е делът на работните места, които се оказват истински.

Реално насочените за субсидия на един безработен средства са многократно по-малко. През миналата година субсидията е била в размер на 300 лв. за наемане на безработен с начално или средно образование и 380 лв. за висшист. Работодателят е трябвало да осигури останалата сума, така че заплатата на новия му служител да е равна на минималния осигурителен праг за съответната длъжност. Това означава, че при субсидирана заетост от 12 месеца директно насочената от бюджета сума за един безработен е 3600 лв. за човек с начално или средно образование и 4560 лв. за висшист. Тоест пряко на бюджета разкритите постоянни 1756 работни места са стрували най-много 8 млн. лв.

Ниската ефективност на програмите за заетост обаче прави цената на едно истинско работно място десетократно по-висока от счетоводната

Статистически за миналата година от държавния бюджет е субсидирана заетостта на общо 27 468 безработни. От тях обаче включени в програмите са 14 985 души, а останалите са финансирани по мерки, които са били започнати през 2014 г. Още 24 357 души са били финансирани по програми за преквалификация и осигуряване на заетост, други 3111 безработни - по различни насърчителни мерки. За всички тези хора обаче все още няма данни дали са успели да си намерят постоянна работа, или отново са се върнали в бюрата по труда като безработни.

За първите три месеца на тази година Агенцията по заетостта вече е успяла да изхарчи почти 8,3 млн. лв., за да субсидира разкриването на работни места. Средствата са отишли, за да тръгнат на работа 6123 души, а 5562-ма ще преминат и обучение, и заетост, сочат предоставените на “24 часа” данни.

Освен изхарчените от бюджета пари, агенцията е насочила към субсидиране на работни места и 58 млн. лева от Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”.

28 млн. лв. до момента са раздадени на бизнеса за субсидиране на работни места за младежи до 29-годишна възраст по схемата “Нова възможност за младежка заетост”. При нея се финансират стажуване и обучение чрез работа на млади хора. Вече са сключени 4544 договора на стойност над 28 млн. лв. Отчитат се включени в заетост 7732 безработни младежи. От тях 1400 души са завършили обучение и са останали на работа в същата фирма. Не можело обаче все още да се изчисли ефективността, защото мерките по схемата не били приключили и не всички младежи са завършили обучението си и са започнали работа, обясниха от агенцията.

32 млн. лв. пък е стойността на договорите за субсидирана заетост по схемата “Обучение и заетост на младите хора”. При нея се субсидират работни места за неграмотни младежи, такива, престояли без работа повече от 12 месеца, или регистрирали се като безработни, след като държавата ги е открила по схемите за активизация на обезкуражените безработни.

Парите са усвоени само за 15 дни

в началото на годината и са сключени 744 договора за субсидирана заетост на 10 597 младежи. И при тях обаче няма все още приключило субсидиране, за да се изчисли ефективността.

В момента тече разпределение и на станалата скандална схема “Обучение и заетост”, като тук ресурсът бе увеличен на 30 млн. лв. Първоначално схемата бе на стойност 8,1 млн. лв., но бе опорочена заради разпределението на парите на принципа “Пръв по време, пръв по право”. В новото разпределение бе предвидено парите да бъдат разделени на квоти по области,

един работодател да не може да наеме повече от 6 субсидирани безработни,

освен това е въведена и точкова система в зависимост от това какъв е бизнесът на фирмата.

Предвижда се най-много точки да получават фирмите от индустрията, както и тези, които обещаят да запазят поне половината безработни на работа за срок от 3 месеца след края на финансирането от еврофондовете. Допълнителни точки носи и ако работодателят поеме разходите за заплата, по-голяма от предвидената за субсидиране.

44% си остават безработни след субсидия

Над 44% от преминалите през схеми за субсидирана заетост в периода 2007-2013 г. са били отново безработни след края на субсидията. Това показва проучване на социалното министерство за ефективността на активните политики на пазара на труда.

45% от хората са останали на работа, а около 3% е делът на хората, които са започнали собствен бизнес след субсидирана заетост, и тези, които са успели да се пенсионират.

Най-трудно остават на работа след субсидията мъжете над 50-годишна възраст, показват данните от проучването. При силния пол близо 50% са били отново безработни, след като са работили на субсидирана заетост. Над 53% пък са безработните над 50-годишна възраст. За сравнение при младите хора до 29-годишна възраст над 53% са останали на работа след края на субсидията.

“Асистенти на хора с увреждания” и “От социални помощи към заетост” са най-неефективните схеми, показват още данните на социалното министерство. При тях хората, които са се реализирали след субсидията, са съответно 14 и 16%.

24 хил. почнали работа през май, безработицата най-ниска от 7 г.

24 294 души са започнали работа през май, като над 22 хиляди са били наети от бизнеса без субсидия от държавата. Това отчетоха от Агенцията по заетостта (АЗ). В субсидирана заетост са били включени 2193 души.

За първи път от 7 години насам броят на регистрираните безработни лица е паднал под 300 хил. души. Това според статистиката на агенцията не се е случвало от октомври 2009 г.

В края на месец май 2016 г. в бюрата по труда са регистрирани 286 246 безработни лица. Спрямо април намалението е с 18 916 лица. На годишна база, в сравнение с май 2015 г. безработните са значително по-малко – с 45 600 лица, обявиха от АЗ. Според агенцията това означава, че нивото на безработицата е спаднало до 8,7%.

В бюрата по труда са заявени 18 765 свободни работни места. Най-много хора търсят в преработващата промишленост (4323 места), хотелиерството и ресторантьорството (3359 места), от търговията (2651 места). Следват заявените места от транспорта, складирането и пощите (1347 места), от селското, горското и рибното стопанство (1233 места), от административните и спомагателните дейности (1127), от държавното управление (953), от строителството (951 места), от операциите с недвижими имоти (548 места) и др. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha