Понеделник, 14 Октомври 2024

И БГ- доматите като всичко останало- нелоялен внос смазва оранжерийното производство

И БГ- доматите като всичко останало- нелоялен внос смазва оранжерийното производство
Публикация   20 Юни, 2016   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     283

Румънците вече и те ни продават зеленчука, подплатен с висока държавна субсидия

 

 

След млякото и млечните продукти, пилешкото, яйцата и свинското месо, доматите родно производство се оказаха по тотален натиск от страна на различни неблагоприятни фактори, след които най-силно в момента е изявен нелоялната конкуренция.

Българските производители освен от домати от Гърция и Полша, са притиснати и от внос от Македония, а в последно време и от Румъния, признава управителят на оранжерията на ГИМЕЛ край Русе Ангел Стефанов.

Ако преди няколко години в оранжерията край Мартен се отглеждаха 5-6 вида домати и всички те се очакваха на пазара с голямо нетърпение, то сега са оставени само два сорта- розов и обикновен червен.

Причините- българското производство освен от нелоялна конкуренция, е притиснато от значително по-големи субсидии за сектора от другите съседни на България страни. Ако до скоро Румъния е купувала български домати, то сега северната ни съседка ни предлага зеленчука на конкурентни цени, благодарение на близо 2 пъти по-голямата държавна субсидия.

Все по-трудно се намират и работници за този относително тежък труд. Независимо че заплатите за вдигнати, работната ръка е кът- и тук като шивачките се събират от околните села в радиус от 50-60 км. В същото време голяма част от потенциалните работници не желаят да работят с трудови договори, за да не загубят социалните си „придобивки“- дърва и др. помощи. Еднодневните договори също се оказват препъни камък, след като трябва сериозно време да се описва и попълват необходимите документи, споделя Стефанов.

Единствено понижението цената на синьото гориво позволява на оранжерията все още да произвежда продукция. Но всичките тези проблеми поставят въпроса за съществуването и догодина, когато със сигурност работната ръка ще е още по-малко.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha