Петък, 20 Септември 2024

Унгария би Австрия в исторически мач за Габор Кирай

Унгария би Австрия в исторически мач за Габор Кирай
Публикация   15 Юни, 2016   /     akcent.bg   /     388

Исландия дебютира с равен срещу Португалия

Унгария победи Австрия с 2:0 в първия мач от група F на европейското първенство по футбол във Франция. 137-ият двубой между националните отбори на двете съседни държави се игра на "Стад дьо Бордо" и бе решен в последния половин час. Тогава австрийците играха и с човек по-малко заради втори жълт картон на Александар Драгович в 66-ата минута.

  Резултатът бе открит в 62-рата, когато Адам Салай се измъкна от засада в наказателното поле на Австрия и успя да търколи топката под плонжа на Роберт Алмер. В 87-ата резервата Золтан Щибер сложи точка на интригата, като завърши контраатака с перфектен удар покрай вратаря. За унгарците това бе 66-а победа срещу австрийците, при 30 равенства и 41 загуби.

  Мачът бе исторически за 40-годишния унгарски вратар Габор Кирай, който стана най-възрастният футболист, участвал на европейско първенство. Ветеранът подобри досегашния рекорд на германската легенда Лотар Матеус, който на 39 г. игра на Евро 2000 в Белгия и Холандия.

  Празничната вечер на Кирай можеше да бъде развалена още в 30-ата секунда на мача, когато австрийската звезда Дейвид Алаба уцели греда с мощен шут с левия крак отвъд дъгата на наказателното поле. В 10-ата минута играчът на "Байерн" пропусна още едно чисто положение, като от пет метра стреля в ръцете на стража. Кирай спаси и силен удар на Златко Юнузович в 35-ата минута.

  Вторият мач от група F е тази вечер от 22 ч. наше време и противопоставя тимовете на Португалия и дебютанта Исландия. Двубоят на ст. "Жофроа Гишар" в Сен Етиен ще бъде предаван пряко по БНТ и БНТ HD. С него приключва първият кръг от груповата фаза на Евро
 16.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Отборът на Исландия спечели първата си точка на европейско първенство, след като в дебютния си мач на такъв форум завърши 1:1 с Португалия в група F.

  Португалците, които са считани за едни от фаворитите на турнира, имаха видимо превъзходство през по-голямата част от двубоя в Сен Етиен, но до голяма степен страдаха от егоизма на Кристиано Роналдо. Звездата и капитан на тима държеше да участва във всяка атака и на няколко пъти решаваше да шутира, вместо да подаде на съотборник в добра позиция. Освен него, пропуски направиха Виейриня, Рикардо Куарешма, Нани и Жоао Моутиньо.

  Все пак Португалия поведе в 31-вата мин., когато Нани засече пас отдясно на Андре Гомеш. Исландците нанесоха удара си малко след почивката - в 50-ата мин., когато Биркир Бярнасон използва грешка и лошо подреждане на съперниковата защита. До края португалците упражниха тотален натиск, като на моменти достигнаха 93% владеене на топката, но исландските футболисти издържаха, а и вратарят им Ханес Халдорсон имаше ден.

  В събота Исландия ще срещне Унгария от 19 ч. наше време, а Португалия ще играе с Австрия от 22 ч.

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha