Понеделник, 14 Октомври 2024

Ресторантьори забравили за фискалните си задължения за родителите на абитуриенти

Ресторантьори забравили за фискалните си задължения за родителите на абитуриенти
Публикация   14 Юни, 2016   /     akcent.bg   /     234

13 проверки на данъчните с 6 акта за нарушения по време на баловете

         Баловете отшумяха за абитуриентите, но за собствениците на няколко русенски заведения все още отеква ехото от проверките за тях на инспекторите по оперативен контрол в офиса на НАП в Русе.Тези инспекции са традиционни и повечето ресторантьори вече се стараят да бъдат изрядни при издаването на фактури за кувертите и на касови бележки за вечерните поръчки при празнуването на младите русенци. Дори в мнозинството цветарски  павилиони и фризьорски салони тези данъчни изисквания са спазвани през шумните абитуриентски дни. Но винаги има и търговци, решени да не ги зачитат  с риск да припечелят някой лев повече. Така в 13 проверени обекти от трите бранша приходните инспектори са съставили на 5 от тях общо 6 акта за установени административни нарушения. От тях 3 са за нередности по Наредба Н – 18 за работа с фискални устройства и издаване на касови бележки, 2 за нередности в здравното осигуряване на персонала на заведенията и 1 за неправилно деклариране на доходи.

     

  Резултатът се дължи и на нова тактика, приложена от данъчните екипи в Русе. С предварителната оценка на риска за извършване на нарушения се установява, че големите ресторанти, в които се концентрират абитуриентите и обичайно се извършват проверки, са изрядни през последните години. Една нова мода, обаче, вече съпътства тържествените вечери – вместо да се върнат с роднините на домашната трапеза, след изпращането на чаровните принцеси и техните кавалери, родителите канят гостите си в по-малки заведения. И това е голямото изкушение за ресторантьорите да забравят за фискалните си задължения. Приходните контрольори, обаче, са изненадали неколцина от тях със своите посещения. За нарушителите продължават проверките на цялостната им дейност и предстои издаване на наказателни постановления за различните нарушения.

      

Изненада е имало и за служителите от офиса на НАП в Русе, но тя е била приятна за тях – те са останали възхитени от веселата и спокойна атмосфера при празнуването на зрелостниците от НУИ „ Веселин Стоянов“ и очаровани от семплия и елегантен тоалет на голямата звезда сред тях Дивна Станчева, от непосредственото й младежко държание. Но това, разбира се, не е вписано в официалния им доклад…



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha