Понеделник, 14 Октомври 2024

Нов играч за "Дунарит" поставя под съмнение бъдещето на военния завод

Нов играч за
Публикация   09 Юни, 2016   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     1376

 

Изкуствено създаваните проблеми около собствеността на Дунарит се отразяват върху бизнеса на военния завод, алармира изп. директор Кръстю Кръстев. Напрежението рефлектира както върху мениджърския екип, така и върху партньорите на най-успешно работещото в момента предприятия в региона.

Какво вече официално бе оповестено, има кандидат за закупуването на предприятието. Парите, които ще бъдат платени, се бъдат внесени във Фонда за гарантиране на влоговете.  Става въпрос за фирма ЕМКО, добре позната в средите на оръжейния бизнес у нас и в международен план.

В същото време процедурата се бави от Комисията за защита на конкуренцията.  Така през. м. май се стига и до втори сценарий с появата на фирма Виафорд,  с 500 лева  капитал, чийто собственик я регистрира на Вирджинските британски острови.

Допускането и до участие в закупуването на предприятието всъщност  сериозно противоречи на декларираната държавна политика, включвайки Дунарит в списъка на стратегическите предприятия  и в същото време допускането на неясен купувач , поставящ под съмнение националната сигурност.

По една или друга причина, в средите на Сдружение Българска отбранителна индустрия  се говори, че не е изключено за Виафорд да стои обявеният за напускащ бизнеса в България Пеевски.  

В края на месеца би трябвало КЗК да се произнесе по  казуса „Дунарит“ и да стане ясно каква е интригата около печелившия завод  и дали ще продължи своето успешно развитие.

 

 

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) почти пое ролята на съд в объркания казус с контрола над оръжейния завод "Дунарит", като даде силно рамо на една от страните в спора, писа преди два месеца в-к "Капитал". С безпрецедентно определение, сериозно надхвърлящо мандата на антимонополния орган да изследва пазарните ефекти от сделки по сливания и придобивания, той отказа да разглежда искането на "Емко" да купи "Дунарит", докато тече съдебно дело нагоре по веригата на собствеността на продаваното дружество. Така реално КЗК се захваща с несвойствената дейност да защитава права и интереси на акционери, вместо да следи за пазарната конкуренция.

  Ефектът от определението е, че се блокира опитът на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев да продаде оръжейния завод, след като чрез увеличение на капитала на прекия акционер в "Дунарит" - "Кемира", той успя да избяга от запорите на синдиците на фалиралата банка. Същевременно КЗК реално влиза в услуга на бившето доверено лице на Василев Бисер Лазов, който от затварянето на КТБ води война за овладяване на контрола над завода. Той се приема за част от лагера на депутата Делян Пеевски, който в средата миналия месец финализира покупката на 50% от "Техномаркет България" от бизнесмена Едоардо Миролио. Според запознати сделката е включвала и продажба на вземането от "Дунарит", където след цесии неговото дружество "Е. Миролио" е най-голям обезпечен кредитор с около 25 млн. евро вземания.

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha