Понеделник, 14 Октомври 2024

Вкусовете на Дунава: хляб, вино, билки показват в Бръшлен

Вкусовете на Дунава: хляб, вино, билки показват в Бръшлен
Публикация   06 Юни, 2016   /     akcent.bg   /     490

 

На 8 юни 2016 г. в туристическия комплекс на село Бръшлен Съюзът на пенсионерите 2004 от община Сливо поле и Русенският университет „Ангел Кънчев“, под патронажа на кмета г-н Валентин Атанасов, и със съдействието на община Сливо поле организират тържество - част от проекта Вкусовете на Дунава: хляб, вино, билки на международната асоциация Дунавска работна мрежа (ДАНЕТ). В проекта участват неправителствени организации от страни по поречието на река Дунав, като Германия, Австрия, Словения, Словакия, Хърватия, Унгария, Украйна и др. Те ще представят идеите и традициите си за създаване на Дунавски хляб, хлебни изделия и вино и тяхната роля в семейството, работния колектив, празниците, религията и др. Подготвя се антология за хляба, организира се фотоконкурс, обмяна на рецепти и технологии, реклама на хлебни продукти и вино, пощенски марки, постери и други.

В Бръшлен се организира изпичането на хляб по технологиите от нашето детство. Ще бъдат представени ритуали от посяването на зърното до появата му на масата за сближаване на хората. Конкурсът с дегустация на хляб, хлебни изделия и вино ще разнообрази програмата на празника. Информация за събитието ще бъде поместена на страницата на проекта www.tastes-of-danube.eu

Проектът Вкусовете на Дунава: хляб, вино, билки ще участва в международен конкурс за наградите на Европейската комисия. С последния проект Желаният Дунав (http://thewanteddanube.eu/bilder-2) асоциацията ДАНЕТ спечели две европейски награди, връчени от Европейската комисия в Брюксел, Европейски граждани приз - 2015 и наградата Европа – Лили.

Снимки, книги, постери и други резултати от проекта, както и различни видове хляб, хлебни изделия и вино, ще бъдат представени на фестивала в гр. Улм, Германия, 1 - 10 юли 2016 г.

Настоящият международен проект предизвиква интерес сред обществеността на страните от Дунавския регион, местните и централни власти и има тяхната подкрепа. Чрез него се съхраняват бисерите на националните наследства на участващите държави. Той съдейства за обмяна на полезна информация и за създаване на нови приятелства между хората от Дунавския регион.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha