Понеделник, 14 Октомври 2024

Военната индустрия без държавната политика за развитие

Военната индустрия без държавната политика за развитие
Публикация   06 Юни, 2016   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     602

Дунарит без поръчки вече 20 години, създава изделия за чужди армии

Правителството предложи, а парламентът прие да бъдат предоставени 1,5 млрд. лева за закупуване на бойни самолети и 800 000 млн. лева за два бойни кораба. Средствата ще отидат директно в чужди фирми, без българските производители от българската отбранителна индустрия дари да се докоснат до този национален капитал.

Но по време на 8-та международна научна конференция на тема „Научните изследвания- ключов фактор за придобиване на нови отбранителни способности”, която се проведе в края на май в рамките на международната изложба на отбранителна техника „Хемус 2016” в Пловдив, военното министерство декларира че:

-            Реализацията на проектите за превъоръжаване и модернизация на Българската армия следва да осигурят възможности за дълготрайно  икономическо сътрудничество между всички участници, представители на българската и чуждестранната отбранителна индустрии.

-     Необходимо е държавните институции да осигуряват не само на въоръжените сили  висококачествено оборудване, но да се поощрява развитието на производствения сектор за нуждите на отбраната и сигурността на страната.

-            Българските научни институти и предприятията от отбранителната индустрия да участват активно в проекти заедно с европейски и световни компании при изграждане на технологичното превъоръжаване на въоръжените сили.

-    Реализирането на нов тип взаимоотношения между държавата и индустрията, базирани на предвидимост и доверие изисква участие на повече български предприятия в реализирането на проектите за модернизация, залегнати в Програмата и в Плана за развитие на въоръжените сили до 2020 г. „По-тясното сътрудничество с промишлеността в процеса на модернизация на въоръжените сили е подход, който ще допринесе за качествената реализация на поставените цели…”

 

От друга страна, министерството на отбраната отбелязва … „Като основна слабост през последните 25 години в отношението на държавата към отбранителната индустрия се отчита липсата на комплексна, интегрирана и формализирана национална политика и най-вече в определянето на основните приоритети за развитие на отрасъла”.

За съжаление трябва да се отбележи, че Република България и в момента няма такава политика!

Сдружение „Българска отбранителна индустрия”, в което членуват най-големите и работещи заводи, между които и „Дунарит”,  отчита, че въпреки разработената Концепция за развитие на сектора още през 2009 г., въз основа на която е приета и Национална стратегия през 2012 г., както и създадената от него и приета от правителството Национална програма през 2014 г. нищо не се случва.

През 2015 и 2016 г. е поставено началото за създаване  на План за реализация на Националната програма, но до момента няма никакво развитие на този процес. По този начин става ясно, че не съществува…. „комплексна, интегрирана национална политика и най-вече липса на основни приоритети за развитието на отрасъла”.

Дунарит, като част от Сдружението, разработва изделия за чужди армии, а българската държава не използва капацитетът на завода, казва изп. директор Кръстю Кръстев. В Турция, на специализирано изложение преди няколко години организаторите бяха изписали: Няма да плащаме за готова продукция, ще даваме пари, за да се научим да произвеждаме ние”, спомня си Кръстев.

Съществуват три основни направления, които да позволят разумно оползотворяване на разходите за сигурност и отбрана:

-    Директно закупуване на продукти от страна на министерството на отбраната от отбранителната индустрия.

-        Възлагане на разработката на нови продукти на предприятията от отбранителната индустрия

-     Създаване на условия наши производствени предприятия да участват, на основата на индустриалното сътрудничество с водещи европейски корпорации и компании и от САЩ в модернизацията на българските въоръжени сили.

 Повече от 20 години държавата не е правила поръчки към Дунарит. Единствено е възложила утилизацията на боеприпаси на военния завод край Русе, коментира Кръстев. Пламен Ташков, генерален мениджър на "Марс армор" заяви, че въпреки спечелен търг за производство на 5000 бронежилетки, са били закупени едва 500. А фирмата е №1 в Европа и пета в света…

Излиза, че заводите от отбранителната ни индустрия са предпочитани в цял свят, но без България.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha