Неделя, 20 Октомври 2024

Как се премахва кърлеж?

Публикация   04 Юни, 2016   /     akcent.bg   /     678

За премахване на впилия се паразит, ветеринарните лекари разполагат със специални инструменти. Те позволяват кърлежът да се извади, без да се откъсва тялото от главата му която остава впита в тялото на домашния любимец. Разкъсването на кърлежа е опасно и за човек, защото кръвта на паразита съдържа опасни бактерии, които, попаднали в повърхностна раничка, могат да ни заразят с опасни болести.

Как да постъпите?

Ако смятате, че може сами да се справите или просто не може в момента да отидете при ветеринарен лекар, може да използвате обикновени пинсети. Трябва добре да хванете с тях подаващата се част от кърлежа и, без да стискате много, го изтръгнете. Ако сте го извадили целия, от мястото на ухапването ще потече кръв.

Притискайте отстрани образувалата се дупчица, за да изтече повече кръв. Почистете образувалата се раничка от ухапването върху кожата на котката или кучето, като използвате дезинфектанти. Подходящи са кислородна вода, йод или спирт. Ако има евентуално зачервяване, нанесете малко количество какъвто и да е антибиотичен крем или йодасепт.

Накрая не забравяйте да измиете старателно ръцете си. Добре е да правите манипулацията, като използвате гумени ръкавици.

    ВАЖНО!

Не усуквайте кърлежа в процеса на изваждане.

След отстраняването му, не го изхвърляйте в тоалетната - той ще остане жив. За да го убиете, изгорете го.

При никакви обстоятелства не трябва да пипате кърлежа с пръсти - например, за да го смачкате. Той може да е носител на болести, опасни не само за котки и кучета, но и за хората. Останките от смачкан кърлеж също могат да бъдат източник на инфекция.

Веднага след премахване на кърлежи от кожата на домашния любимец не е рядко се наблюдава възпаление на мястото на ухапване

Понякога пълното възстановяване може да отнеме повече от седмица.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha