Понеделник, 14 Октомври 2024

Всички без БСП и "Атака" решиха: 2,3 млрд. лв. за самолети и кораби

Всички без БСП и
Публикация   03 Юни, 2016   /     akcent.bg   /     197

България модернизира армията си с 8-9 бойни самолета и два кораба

Парламентът прие две решения за придобиване на самолети и кораби, като за това ще се направи инвестиционен разход в размер на над 2,3 млрд. лв.пише ClubZ Според предварителните разчети първоначално ще придобием 8-9 бойни самолета за 1,5 млрд. лв. и два кораба за 820 млн. лв.

Решението за самолетите бе прието със 123 гласа "за", 29 "против" и  4 "въздържали се". Отпускането на пари за кораби бе подкрепено от 111 депутати, 30 бяха "против", а двама се "въздържаха". Против решенията бяха БСП и "Атака".

Дебатите по решенията продължиха около 4 часа.

"Подкрепям предложението с разбирането, че това е много закъсняло решение. Предишните 4 години управление на ГЕРБ бяха едно загубено време. Съмнявам се, че ще стигнем до конкретна реализация. Дано да не бъда прав".

Това каза Ангел Найденов (БСП). Той каза, че ще подкрепи предложенията, за разлика от парламентарната група на БСП.

"Основният проблем, който никой не разглежда в армията, е състоянието на личния състав".

Това каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той заяви, че политиците не трябва да се сещат за армията само на Гергьовден.

"Факт е, че напускат офицери, напускат сержанти и войници. Те напускат по две причини - първата и основна причина сме ние политиците“, каза Каракачанов.

И обясни, че години наред политиците са гледали на армията като на нещо, без което едва ли не можем да минем, защото вече сме в НАТО. Другата причина била ниското заплащане на военнослужещите.

Зам.-шефът на ДПС Янко Янков заяви, че партията ще подкрепи решенията. Той декларира, че движението активно и сериозно отстоява евроатлантическата интеграция на България.

"Въпреки че сме опозиция ние трябва да кажем категорично, че това прави чест на управляващите в момента. Такъв финансов ресурс за модернизацията на българската армия досега не е заделян", призна Янков.

Владимир Тошев (ГЕРБ) призова дебатът да не се политизра.

"Това определя развитието на армията и националната ни сигурност за десетилетия напред. Подкрепям тезата, че закъсняхме прекалено много", каза Тошев.

И обясни, че всеки договор за закупуване на самолети и кораби ще бъде гласуван отделно, а сега парламентът само слага началото на процедурата.

"Грешката, която направихме и не изпълнихме задълженията към българската армия и към авиацията включително да имаме бойни кораби, самолети трябва да бъде поправена".

Това каза Пламен Манушев (ГЕРБ). Според него с решенията ще се даде възможност военноморските сили да имат 4-5 бойни кораба.

Колегата му Нено Влайков обясни, че поддържането на старата техника, на старите фергати и самолети ще струва по-скъпо от придобиването на нови.Той призна, че 24 години е прекарал във Военновъздушните сили на страната и за това призовава народните представители да подкрепят двата законопроекта.

"Не е възможно на старата бойна техника да качим и най-добрите офицери, моряци и пилоти", заяви Влайков.

АБВ категорично подкрепя закупуването на нови бойни самолети и на два бойни кораба. Това каза депутатът Михо Михов. Той припомни, че през последните 12 години, откакто България е член на НАТО са били приети различни планове и стратегии за модернизация на армията, но за първи път се прави реална стъпка в тази посока.

"България няма сигурна отбранителна система и реформирано министерство на отбраната и полиция. Когато искаме силна армия мислим за икономиката и социалния просперитет, които ще дойде автоматично с тази стъпка. Очакваме в най-скоро време проекта за модернизиране на сухопътните войски", заяви Михов.

И допълни, че курсантите трябва да се обучават да боравят с модерно въоръжение и модерен подход.

"Да говорим за атака "На нож"? Тази работа вече отмина", каза Михов.

Депутатът от БСП Атанас Зафиров се обяви против решението.

"Приличате ми на човек в скъп ресторант, който поръчва порция след порция миди с надеждата да намери в някоя от тях перла, с която да плати сметката".

С тези думи Зафиров се обърна към военния министър Николай Ненчев, който присъстваше в залата.

Самият министър заяви, че това решение осигурява бойните способности на страната понме за следващите 30 години. И изтъкна, че България трябва да излъчва стабилност и сигурност, за което се изискват неотложни действия с максимален политически консенсус.

"Българската армия се задъхва от старо съветско въоръжение", заяви Ненчев.

Началникът на отбраната ген Константин Попов заяви, че днес започва възраждането и модернизацията на българската армия.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha