Понеделник, 14 Октомври 2024

Агенцията по храните спря временно предприятие за имитация на сирене

 Агенцията по храните спря временно предприятие за имитация на сирене
Публикация   01 Юни, 2016   /     akcent.bg   /     525

Шест от шест проби на неназования производител са показали наличие на растителни мазнини

Предприятие за производство на млечни продукти е било затворено временно във вторник, след като проверки са установили немлечни мазнини в продукти, продавани за сирене. Това съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), но както обикновено отказаха да посочат името на производителя по юридически съображения. Единственото уточнение беше, че той "не е масово познат", пише Капитал.

  В момента вървят нови проверки на сирене, масло и кашкавал в магазините, след като при вземането на проби през втората половина на март и началото на април бяха открити растителни мазнини в осем от 424 тествани продукта. Три от тях са били на затвореното предприятие. При последващите проверки положителни проби са дали още три негови партиди. До края на седмицата започва набиране на проби и от кисело мляко, като проверки отново ще се правят за растителна мазнина, казаха от БАБХ.

   Втора вълна проверки

  Резултатите от засилените проверки на пазара с млечни продукти, които БАБХ започна в средата на март, показват, че в малко под 2% от взетите проби има наличие на немлечни мазнини, каза изпълнителният директор на агенцията Дамян Илиев. Изследвани са били 155 проби сирене, 153 кашкавал и 116 краве масло. Почти всички те са произведени в България, като само 31 от продуктите са с произход ЕС. При проверките инспекторите не са открили продукти от трети страни в търговската верига, за да ги изследват, обясниха от БАБХ. Всички проби, показали наличие на немлечни мазнини, са само от краве сирене, което не е предварително опаковано (т.е. от насипните витрини). Отклонения от написаното на етикетите са показали само български продукти.

  След анализ на риска агенцията е започнала засилен последващ контрол на рисковите производители, но целта е през следващите 2-3 месеца да бъдат покрити всичките 250 мандри в страната с най-популярните продукти. Пробите се набират от търговската верига, за да не може производителите да посочват от коя партида да се взимат, обясни Любомир Кулински, ръководител на дирекция "Контрол на храните" в БАБХ.

   Санкция за подвеждане

  Производителят, който е показал шест от шест партиди сирене с растителна мазнина, ще трябва да мине през дълга процедура, преди да може да работи отново. Като начало той ще получи предписание да изтегли, преетикетира и върне на пазара продуктите. Те не са опасни за консумация, но заблуждават потребителя, каза Кулински.

  За да заработи отново, предприятието ще трябва да се представи възможно най-добре по време на одита, който ще бъде направен, и да изпълни всички препоръки. След това ще трябва да представи пред областната дирекция по безопасност на храните достатъчно гаранции, че суровините, които влага в продуктите, отговарят на написаното на етикета, обясни Кулински.

  Компанията ще получи и финансова санкция, която ще бъде определена от областната служба на агенцията. В момента санкцията за първо нарушение е между 500 и 1000 лв., при последващо нарушение се вдига на 2000 - 2500 лв. От агенцията обаче признаха, че санкции в този размер нямат възпиращ ефект. Затова са направили предложение в новия Закон за храните сумите да бъдат драстично увеличени и са получили подкрепа от някои браншови организации. Промените все още предстои да се обсъждат.

    Няма апокалипсис

  От БАБХ отказаха да коментират публикуваните наскоро резултати на асоциация "Активни потребители", които показаха доста повече отклонения от показателите за сирене, включително растителни мазнини при 6 от 36 изследвани продукта. Илиев посочи само "няма апокалипсис при храните", но има измамници. "Но от гледна точка на здраве и безопасност на храните в страната няма някакъв проблем, който да изисква драстични промени в нашата дейност", каза той.

  Кулински уточни, че популярните индикатори за физико-химичните качества на сиренето (степен на зрялост, водно съдържание и мазнини), които са използвани и от "Активни потребители", се отнасят до БДС. Има обаче и голяма група други продукти, които се правят по технологична документация (т.е. по рецептура), и тогава показателите трябва да се сравняват единствено и само с технологичната документация на производителя за този продукт.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha