Понеделник, 14 Октомври 2024

Една пета от българите никога не биха взели кредит

Една пета от българите никога не биха взели кредит
Публикация   28 Май, 2016   /     akcent.bg   /     373

Само 3 процента търсят финансист при трудности с бюджета

Една пета от българите никога не биха взели кредит. Това показва анкета на една от известните фирми за бързи заеми у нас. Според проучването едва 10 процента от нашенците нямат проблем с тегленето на пари назаем.

И все пак при финансова необходимост българинът най-често се обръща към семейството си. Анкетата е показала, че 28% от хората у нас взимат пари от най-близките си роднини, а 29 процента от свои приятели. Десет процента от българите биха се обърнали към небанкови финансови институции и това е най-високият показател в сравнение с Чехия (6%), Словакия (5%), Полша (7%), където е проведено същото проучване. На банките у нас разчитат 33 на сто от запитаните, което е най-ниският процент в сравнение с Полша (40%), Чехия (40%) и Словакия (42%). Чехите са най-предпазливи, когато става дума за кредити, една трета от тях изобщо не биха прибегнали до заеми.

Изследването сочи още, че между четирите посочени страни българските граждани имат най-малко познания как да проверяват своя кредитен статус – 49 на сто, в сравнение с 59 на сто в Чехия, 61 на сто в Словакия и 72 процента в Полша.

Анализите показват още, че едва 3% от българите биха се обърнали за помощ към финансист, ако имат проблем със семейния бюджет. Нашенци остават скептични към експертите и предпочитат да се допитат до приятелите си, ако им трябва съвет за собствените им пари.

Според анализаторите да не потърсиш специалист е част от народопсихологията на хората, но в съвременния свят нуждата от професионален съвет расте главоломно, особено по финансовите теми.

И все пак има и българи, решили да се доверят на експерт. Според проучване на "Новинар" най-често хората се интересуват от това какъв заем е най-подходящо да изтеглят и от пенсионни фондове. До услугите на финансови консултанти най-често прибягват хората над 35 години.

Причината да търсят експертно мнение е, че искат да си осигурят по-спокоен живот и сигурност, уточниха специалистите. Има и много опарили се от неподходящи застраховки. Клиентите ни са хора със сериозни професии и добри доходи, допълниха консултантите.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha