Понеделник, 14 Октомври 2024

Хотели и ресторанти ще се отличават със сертификат за качество

Хотели и ресторанти ще се отличават със сертификат за качество
Публикация   27 Май, 2016   /     akcent.bg   /     240

 

Нов сертификат, който ще гарантира качество в хотели и ресторанти, обмисля да въведе Министерството на туризма. Сертификатът ще бъде доброволен, но местата, където бъде поставен, ще трябва да отговарят на редица условия. Това разкри министърът на туризма Николина Ангелкова по време на събитието за подписване на меморандум за сътрудничество между Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и браншови организации на производители на храни и напитки у нас.

Ангелкова обясни, че към днешна дата се разработват стъпките, по които да се прави тази сертификация. „В момента проучваме условията, които трябва да се включат, за да може да се дава този доброволен етикет за качество и самият той ще бъде включен като част от Закона за туризма и ще бъде приет подзаконов нормативен акт с критериите, които ще бъдат разписани”, обясни министърът на туризма.

Тя посочи, че този етикет ще има специален холограмен стикер или друг оприличителен знак, който да показва, че даденият обект е въвел доброволния етикет за качество.

„Изцяло се ръководим от кодекса за качество на световната организация по туризъм, защото мислим една идея напред. Когато се въвеждат такива етикети, това неминуемо ще оскъпи продукта, защото всяко едно високо качество е свързано и с по-висока цена. Но когато хората имат стимул да участват в световни конкурси, вярвам, че ще се оправдаят усилията, които всички висококатегорийни хотели и ресторанти ще положат, за да могат да въведат това”, убедена е министър Ангелкова.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha