Чушки с шоколадов цвят създадоха учените от института по зеленчуковите култури "Марица" в Пловдив. Разработката вече е получила сертификат и може да се използва от производителите в Европейският съюз. 14 години специалистите експериментирали, за да се появи "шоколадовата" чушка, както я наричат създателите й.
Новият сорт има кафяво-оцветени плодове и от него може да се добиват до 2 тона и половина от декар. По този показател от кафявите на цвят чушки дават на производителите с 50% повече реколта от стандтартните сортове, които се отглеждат до този момент в България. Новият сорт е предназначен за производството на червен пипер,съобщава econ.bg.
Необичайната окраска на кафявата пиперка е създадена чрез традиционна селекция и без ГМО , обяснява доц. Величка Тодорова, чиято рожба е новият сорт, кръстен "ИЗК Калин". Тя е посветила над 20 години от научната си работа за селекция, и отговаря за поддържането на родовите линии на пипера в Института по зеленчукови култури (ИЗК) "Марица". За да получи кафявия цвят, е правила безброй кръстоски на традиционни сортове, отглеждани у нас.
Новият сорт притежава и едно от най-важните качества на чушките - при термична и всякаква друга обработка ценните съставки не се губят, особено съдържанието на витамин С.
В института в Пловдив направили експеримент със сок от пипер - изстискали го и го държали на съхранение година и половина. Когато го изследвали в края на този срок, установили, че той напълно е запазил съдържанието на витамини и всички други полезни вещества. Това е почти невъзможно за други видове зеленчуци или цитруси, защото при тях всичко се разгражда, подчертава доц. Тодорова. По този повод учените от ИЗК "Марица" предлагат такива сокове да се включат в менюто на детските градини и ученическите столове.
Чушката с шоколадов цвят има от 10 до 15 плодчета на корен, зрее втората половина на август и през септември. Тя е кръстоска от стари сортове от линиите на "Букетен 50", "Гороглед" и "ИЗК Рубин". За разлика от познатите лютиви пиперки плодовете й обаче са обърнати надолу, което я предпазва от пряко слънчево изгаряне и съпроводените от това болести. Има високо съдържание на багрила и полученият от нея млян пипер не променя цвета си при дългогодишно съхранение.
При съпоставка с продукция от водещи страни в бранша като Испания и Унгария, нашата кафява чушка се оказва с най-устойчиви качества - по-добри багрила и по-високо съдържание на сухо вещество спрямо останалите.
"Това постижение напрактика има огромно стопанско значение, защото слага край на изкуствените оцветители в консервите", смята доц. Тодорова.
Лютото в кафявата чушка всъщност е алкалоидът капсаицин, който убива канцерогенните вещества в организма, повишава имунитета, намалява холестерола, подсилва кръвоносните съдове. Доц. Тодорова е категорична, че пиперът е най-добрият поливитаминен концентрат - коктейл от биологично активни съставки, полезни за организма.
Наскоро учени от Илинойс потвърдиха чудодейните качества на българските чушки, като откриха един от най-полезните антиоксиданти, наречен флавоноид лутеолин. Той защитава от възпаление на нервните клетки и намалява риска от развитие на болестта на Алцхаймер.
Доц. Тодорова, която е дъщеря на един от най-големите селекционери по пипера проф. Йордан Тодоров, съветва всеки, който затваря консерви, да изрязва месестата част възможно най-близо до дръжката, защото там съдържанието на витамини е най-високо и това е най-полезната част от зеленчука.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай