Петък, 20 Септември 2024

Русенският университет ще бъде домакин на футболния празник „110 години футбол в Русе – мост между поколенията“

Публикация   20 Май, 2016   /     akcent.bg   /     664

 

В края на следващата седмица, на 29 май 2016 г. в Спорния комплекс на Русенския университет „Ангел Кънчев“ ще се проведе футболният празник „110 години футбол в Русе – мост между поколенията“. Началото на събитието е в 9 часа. Организаторите - Русенският университет, Община Русе, Футболен клуб Ветерани – Русе и Областният съвет на Българския футболен съюз имат за цел да популяризират този спорт сред младежите и да ги мотивират да практикуват футболната игра.

На пресконференция днес с участието на председателя на Общинския съвет на Община Русе и Председател на Общото събрание на Русенския университет,  проф. Христо Белоев, ръководителя на Университетския спортен център, проф. д-р Борислав Ангелов, председателя на Футболен клуб Ветерани – Русе,  Иван Въжаров и председателят на Областния съвет на Българския футболен съюз, Димитър Димитров беше представена програмата и участниците.

Футболният празник е едно от централните събития на инициативата „Русе – Европейски град на спорта“. Предвидено е да се проведат паралелни футболни турнири за ученици, средношколци, студенти и ветерани. Пред зрителите и участниците в турнирите ще бъдат представени по подходящ начин факти от 110-годишната история на футбола в нашия град.

       С участието във футболния празник на ветерани, допринесли за постигане на футболните успехи на Русе, се цели да се прехвърли своеобразен мост между поколенията. Събитието ще бъде съпътствано от богата музикална програма и атрактивни игри с публиката.

       Заявки за участие във футболните турнири за ученици са подали футболните клубове „Русе“, „Левски 2000“, „Дунав 2010“ и „Аристон“, а в турнира за средношколци – МГ „Баба Тонка“, ПГЕЕ „Апостол Арнаудов“, ПГДВА „Йосиф Вондрак“ и ПГМТ „Юрий Гагарин“. От 13:00 часа ще се проведе демонстративна футболна среща между студенти и ветерани. Награждаването на участниците в турнирите и закриването на футболния празник ще започне в 14:00 часа. 

       По време на пресконференцията бяха отчетени и резултатите от проведената Национална студентска универсиада 2016. Студентите спортисти на Русенския университет завоюваха общо 10 медала – 4 златни, 1 сребърен и 5 бронзови. В крайното класиране по висши училища Русенският университет зае престижното четвърто място, нареждайки се непосредствено след Националната спортна академия „Васил Левски“, Университета за национално и световно стопанство и Югозападния университет „Неофит Рилски“. 

 

  Златни медали за Русенския университет „Ангел Кънчев“ извоюваха: Мария Данкова, лека атлетика, 100 метра и 400 метра гладко бягане; Николай Пенчев, лека атлетика, хвърляне на копие; Хюсеин Кехайов, спортно ориентиране, къса дистанция. Хюсеин се класира и на четвърто място в класическата дистанция, а отборът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ завоюва второто място в отборното класиране в турнира по спортно ориентиране.

   Сребърни медали за Русенския университет завоюваха състезателите от отбора по баскетбол мъже, а с бронзови медали се окичиха мъжкият волейболен отбор, Моника Цанева, тенис на маса, в индивидуалния турнир и в турнира на смесени двойки, Боян Боянов, плуване, 50 метра гръб. Моника Цанева и Стелияна Николаева заслужиха бронзовите медали по тенис на маса в отборно класиране при жените.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha