Понеделник, 14 Октомври 2024

Сирене без мляко се предлага на пазара

Сирене без мляко се предлага на пазара
Публикация   18 Май, 2016   /     akcent.bg   /     653

Прибавял се ензим, който позволявал да се произведе "нещо, приличащо на сирене"

 

 

От Българската национална асоциация "Активни потребители" ще сезират КЗК за драстични нарушения при качеството на част от сирената, предлагани в магазините.

Заключението е на база поредния тест на краве сирене, обхващащо 36 марки, в акредитирана лаборатория у нас. Това съобщи изпълнителният директор на асоциацията Богомил Николов.
Основните констатации са показали непълно етикетиране при повече от половината (23) продукта, най-вече при насипните сирена. При 6 от марките в насипно състояние изследването е установила добавяне на немлечни мазнини.

Ниска степен на зрялост - под 12,6 на сто (при 14 на сто по БДС) се наблюдава при 26 марки. Четири от марките са с под допустимите 44 на сто мазнини от сухото вещество и 3 обратно - с високо съдържание и добавени немлечни мазнини.

С много ниско съдържание на протеин (белтък) - под 12%, при норма от 15-16 на сто, е установено при 5 от марките, а наличие на антибиотици и наднормено количество сол не са регистрирани при нито едно от 36-те марки изследвани сирена.

Подходите за фалшифициране на сирена са няколко - палмови масла, вместо животински, използване на сухо мляко и съответно високо водно съдържание и ниска масленост. Това е установено при 9 от общо 36-те изследвани марки сирена и при тях подправеността е категорично установена.

При останалите 27 марки сирене, обект на лабораторното изследване, има подозрение, че са прилагани нови подходи за измама, посочи д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните.
"Единият от тях е чрез добавянето на ензима трансбутаминаза, който уврежда протеините в продукта и по този начин го втвърдява. Целта е с по-малко мляко да се направи нещо приличащо на сирене", обясни д-р Иванов.

По този начин може да се произведе “сирене”, съдържащо с около 30% по-малко мляко. Или да се направи от само 3 литра сурово мляко вместо нормалните 5-6 литра за бялото саламурено.
Д-р Иванов каза, че все още у нас няма метод за откриване на този ензим. Констатираното при около 10 от марките сирена повишено водно съдържание и ниска масленост насочва към подозрения за съдържанието на този ензим.

Друга индикация е засиленият му внос през последните години и някои свидетелски показания на хора от бранша.
Управителят на Центъра по биология на храните каза още, че употребата на този ензим е разрешена, но не и за направа на сирене.

"Производителите на подобни продукти си играят със здравето на хората, коментира специалистът.
В тези “сирена” съществува по-голям риск от развитие на патогенни микроорганизми. Те имат по-ниска трайност и са по-податливи на гранясване и образуване на нежелателни и понякога токсични вторични вещества.

Само при 8 от изследваните сирена от "Активни потребители" няма отклонения при нито един от наблюдаваните показатели. Това са:
"Верея" на ОМК-Пловдив "Пършевица" - "Зоров-91", Враца Frezco - "ЛодисИнвест", клон Пазарджик Lacrima - "ЛодисИнвест", клон Пазарджик LB Bulgaricum - "Ел Би Булгарикум", Видин Billa - Произведено за "Билла България" Насипно "Маджаров" - "Димитър Маджаров-2" Насипно "Карловско" - "Ем Джей Дериз".



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha