Понеделник, 14 Октомври 2024

Новият път Русе- В. Търново ще започне от Бяла

Новият път Русе- В. Търново ще започне от Бяла
Публикация   14 Май, 2016   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     453

Откъде ще минава трасето е решено, но остава неясно за обществеността поне до ноември

В момента работим върху максималния мащаб на проекта Русе- В. Търново, след което ще бъде разделен на отделни части. Това заяви днес пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Общата дължина ще е 105 км., в които се включват вход при Русе, който ще бъде до бившето КТМ, за да може да се поеме товарния трафик. Пътят ще заобикаля Бяла и ще продължи след Велико Търново, за да се направи връзка с Хаимбоаз.

В момента се разработва оценка на околната среда. Нея Павлова определи като най-важната, но и най-критичната фаза за всеки проект и заяви, че трябва да е готова до ноември т.г. Така ще бъдат утвърдени трасетата, терените, защитените зони.

През 2016 година ще започнат да се правят отчуждения на отделни етапи. Приоритетно ще се започне от обхода на Бяла, което означава, че и отчуждаването ще започне оттам.

Павлова заяви, че не може да се ангажира с конкретни срокове, тъй като това е свързано с процедурата по одобрение на ОВОС, след което да се стартира процедурата по отчуждаване на земите /вероятно ще има и обжалвания/.

Пътят като трасе вече е ясен и ще може да се види в детайли на сайта на АПИ, след като се направи ОВОС /т.е. в края на годината б.а/. Ще бъде качен избрания от трите варианта.

Колкото до финансирането, правителството ще разчита на бюджетно финансиране и до 2018 г., при стартиране на ТОЛ системата, ще се разчита на средства и от нея. Какво е проектната стойност на пътя Русе- В. Търново министър Павлова този каза, че не може да отговори.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha